Пошук

Що потрібно знати батькам про аліменти

Дата: 06.08.2018 13:53
Кількість переглядів: 870

 

Для добровільної сплати аліментів батькам варто укласти та завірити в нотаріуса письмовий договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Розмір виплати не може бути меншим за встановлений Законом.

У разі ухилення від добровільної сплати аліментів на дитину той із батьків, з ким проживає дитина, звертається до місцевого районного суду з позовною заявою про стягнення аліментів на утримання дитини (дітей). 
Порядок звернення до суду визначається ст.ст. 118120 Цивільно-процесуального кодексу України. 

Важливо: аліменти на дитину виплачуватимуться від дня пред'явлення позову і до досягнення дитиною повноліття (18 років); а якщо дитина досягла повноліття, але продовжує навчання, аліменти стягуються до досягнення нею 23 років.

У разі наведення доказів ухиляння від утримання дитини, можна відсудити аліменти за минулий час, але не більше як за три роки.

Платником аліментів за рішенням суду також відшкодовуються додаткові витрати на дитину, що виникають у разі настання особливих обставин (для оздоровлення дитини, відпочинку біля моря, хвороби дитини тощо).

Переїзд дитини чи батька (платника аліментів) на постійне проживання за кордон, зміна ним громадянства не припиняють права дитини на аліменти. Якщо дитина проживає в Україні, а батько – за кордоном, позов про стягнення аліментів подається до суду України за місцем проживання дитини. Рішення суду України на території іншої держави буде виконуватися відповідно до Договору про надання правової допомоги.

Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину у разі, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід батьків і забезпечує повністю її потреби, а також у разі укладання нотаріально посвідченого договору про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (будинок, земельну ділянку тощо).
Слід зазначити, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини, і той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпоряджанні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Розмір аліментів на дитину

Аліменти можуть бути визначені та сплачуватися або як частка від доходу платника аліментів, або як тверда грошова сума.

При визначенні розміру аліментів на дитину суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини й платника аліментів, наявність у нього інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків та інші обставини, що мають істотне значення. Також при визначенні розміру аліментів суд враховуватиме й приховані доходи платника аліментів.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Важливо: якщо батьки не платять аліменти, дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між середньомісячним сукупним доходом сім`ї  на одну особу за попередні шість місяців і 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. На даний час розмір такої допомоги буде для дітей до шести років – 746 грн., для дітей від шести до вісімнадцяти років – 930 грн.

Прожитковий мінімум в Україні у 2018 році становить: з 1 січня 2018 року – 1492 грн.; на дитину до 6-ти років, 1860 грн.; на дитину від 6-ти до 18-ти років, з 1 липня – 1559 грн.; 1944 грн.; з 1 грудня – 1626 грн.; 2027 грн.

Аліменти присуджуються на кожну дитину окремо.Розмір присуджених аліментів може бути з часом зменшений або збільшений за позовом зацікавленої сторони у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я.Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону (ч. 2 ст. 184 СК).

Також за кожен день прострочки виплати аліментів будуть нараховуватися відсотки від суми боргу. Якщо ж платник не сплачує аліменти понад шість місяців, то відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», йому можуть заборонити водити машину, користуватися зброєю та полювати, а також заборонити виїжджати за кордон та присудити соціальні роботи до того часу, поки не будуть погашені борги зі сплати аліментів.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті,
на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Як розрахувати аліменти

З огляду на зазначені розміри прожиткового мінімуму для дітей, розрахуємо мінімальний розмір аліментів на одну дитину у 2018 році. Для дітей віком до шести років: з 01.01-30.06.2018 – 746грн. (1492х50%); з 01.07-30.11.2018 – 779 грн. 50 коп. (1559х50%); 01.12-31.12.2018 –  813грн. (1626х50%). Для дітей віком від шести до вісімнадцяти років: з 01.01-30.06.2018 – 930 грн. (1860х50%); з 01.07-30.11.2018 – 972 грн. (1944х50%); 01.12-31.12.2018 – 1013 грн. 50 коп. (2027х50%).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора