НЕМИРІВСЬКА МІСЬКА ГРОМАДА
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Повідомлення

 

Щороку з настанням весняно-літнього періоду є ризик падіння з вікон малолітніх дітей. Найчастіше подібні обставини закінчуються важкими травмами або  смертю малят.

Щоб уникнути нещасного випадку, пов'язаного з падінням дитини з вікна, необхідно дотримуватися наступних правил:
  • відкриваючи вікна в квартирі та провітрюючи приміщення, переконай-теся, що дитина при цьому знаходиться під наглядом;
  • під час провітрювання відкривайте фрамуги і кватирки вікон. Якщо Ви все  ж  відкриваєте вікно, то не відчиняйте його більше ніж на 10 см, для цього поставте обмежувачі;
  • не  дозволяйте  дитині  виходити  на  балкон  без  супроводу  дорослих;
  • ніколи  не  залишайте  сплячу  дитину  саму  в  квартирі,   адже малюк   може прокинутися  і  полізти  до  відчиненого  вікна;
  • відсуньте  всі  меблі,  включаючи ліжка,  від  вікон,  це   допоможе запобігти  випадковому  потраплянню   малюка   на   підвіконня;
  • не  показуйте  дитині,  яким чином  відкривається вікно, чим  пізніше вона навчиться відчиняти  вікно самостійно, тим більш безпечним буде її перебування в квартирі;
  • не вчіть дитину підставляти під ноги стілець або інше пристосування, щоб  виглянути  у  вікно  або  заглянути  на  вулицю  з  балкона, згодом, діючи саме так, вона може занадто далеко  висунутися назовні, не тримаючи  рівноваги та  випасти з вікна (з балкона);
  • велику  небезпеку  становлять  москітні  сітки:  дитина  бачить  якусь перешкоду попереду, впевнено спирається на неї та  в результаті може випасти разом із сіткою, яка не розрахована на вагу навіть самого крихітного однорічного малюка;
  • якщо дитина 5-12 років боїться залишатися в квартирі сама , не
залишайте її навіть на короткий час, часто, відчуваючи страх, діти виглядають у вікно або з балкона, сподіваючись побачити батьків, що може спричинити їх падіння.


 

 

 

 

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту та

безпеки життєдіяльності Вінницької  області

ПАМ'ЯТКА    НАСЕЛЕННЮ

 

НЕ  ПАЛІТЬ  СУХУ ТРАВУ !

         З настанням весни мешканці міст і селищ виходять на природу: розпочинаються весняно-польові роботи в полі, на присадибних ділянках та городах. Люди їдуть подихати свіжим повітрям, поспілкуватися з друзями біля вогнища, помилуватися пробудженням природи тощо. Все це є чудовим відпочинком. Часто невід’ємною частиною подібного дозвілля стає вогнище, в якому спалюють торішнє листя, суху траву, дрібне сміття, а також смажать шашлики та картоплю.

     Прикро тільки, що деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Через їхню необачність під загрозою опиняються багатовікові дерева, рідкісні рослини, гинуть звірі та комахи. Адже недбало кинутий недопалок цигарки, іскорка від погано залитого багаття, небезпечні пустощі з вогнем можуть стати причинами виникнення масштабних пожеж, ліквідовувати, які нерідко доводиться силами численних загонів аварійно-рятувальних підрозділів.

     Такі пожежі завдають великої шкоди навколишньому середовищу. При згоранні 1 т рослинних залишків у повітря надходить близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять: пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопрен, що здатен викликати ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

УВАГА!       Не спалюйте суху траву та сміття!

                     Не завдавайте шкоди  здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

   Щоб не трапилось лиха, варто дотримуватись елементарних правил поведінки.

Слід бути особливо обережними з вогнем:

  • очищати місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля;
  • не розкладати багаття поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодняках, серед  сухого очерету;
  • не залишати вогнище без нагляду;
  • не залишати місць відпочинку, не переконавшись,  що вогонь погашено.

         Невеликі займання, які виникли, наприклад, в результаті викиду з вогнища жаринок, необхідно гасити негайно, заливаючи водою, засипаючи піском, землею, накриваючи брезентом, затоптуючи взуттям, збиваючи мокрими ганчірками, віниками, в крайньому випадку – одягом. Бити краще збоку, за напрямом вогню, з невеликим  притисканням після удару.

 Пам’ятайте!       Зупинити   початкове   розповсюдження  вогню значно   легше,  ніж   загасити   велику   пожежу.

 

 

 

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області застерігає:

        як купатися на Водохреща без загрози для здоров’я?

 Незабаром  українців  очікує третє і завершальне велике свято різдвяно -новорічного циклу – Хрещення Господнє. У цей день прихожани святять воду, яка зберігає свої цілющі властивості протягом року, а також пірнають в ополонку. Але до купання на Водохреща треба ретельно підготуватися й дотримуватись усіх правил безпеки, оскільки для організму подібні процедури – це величезний стрес.

    Насамперед слід ознайомитися із протипоказаннями до купання в ополонці. А це – серцево-судинні захворювання, запалення нирок, хвороби дихальних шляхів і бронхо-легеневої системи, гінекологічні захворювання, епілепсія, алергія на холод, проблеми зі щитовидною залозою. Якщо ви маєте одне або декілька з перелічених захворювань, краще утриматися від пірнання в ополонку на Водохреща.

    Коли ж здоров’я не стоїть на заваді водним процедурам, ретельно підготуйтеся до свята. За тиждень до купання в ополонці розпочніть готувати організм до холоду. Перші дні можна просто виходити на кілька секунд на холодний балкон, потім додати обтирання змоченим у холодній воді рушником і нарешті – обливання крижаною водою з душу чи відра.

    Перед зануренням в ополонку за дві години ситно поїжте – організму потрібні ресурси для обігріву. Але в жодному разі не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння! Візьміть із собою ковдру чи рушник, на який можна стати при роздяганні, та додаткові рушники для того, аби добре витертися після купання. Бажано, щоб одяг був максимально зручним і ви могли швидко одягтися після виходу на берег.

    Перед заходом у воду зробіть зарядку, побігайте і пострибайте, аби розігріти тіло. Для занурення обов’язково вибирайте ополонку, де є обладнаний спуск до води, щоб не підсковзнутися і щоб можна було легко та швидко вийти з крижаної води. Пам’ятайте, що купатися слід виключно в присутності медичної та рятувальної служби.

    Заходьте у воду в середньому темпі. Якщо йти занадто повільно, можна встигнути серйозно обморозитися, якщо дуже швидко – це може викликати різкий підйом тиску. Задля власної безпеки не стрибайте і не пірнайте різко у воду. Коли зайдете по коліна, вмийтеся і продовжуйте занурення. Водночас стежте за тим, аби дітлахи не купалися у холодній воді без нагляду дорослих.

    Пам’ятайте, що перебувати у крижаній воді можна не більше 10 секунд – трьох занурень цілком достатньо. Після виходу відразу розітріться рушником, тепло одягніться і випийте теплого чаю.

 

 

Основні правила безпечного обігріву в опалювальний сезон

          Безперечно, відповідей на питання чому в оселях наших громадян виникають пожежі може бути безліч. Вогонь, забутий на газовій плиті, коротке замкнення електромережі, дитячі пустощі з вогнем, не загашена цигарка  тощо. Але найчастіше, причиною загорання в  холодну пору року стає бажання краян зігрітися не самим безпечним чином. Використання саморобних обігрівачів, експлуатація пічного опалення без врахування заходів безпеки, обігрівання осель за допомогою газової плити чи навіть халатна недбалість у поводженні з вогнем… Ось ті фактори, які щорічно призводять до пожеж у житловому секторі. І як підсумок - знищене майно, що накопичувалося роками; травмування,  а то й зовсім трагічний фінал – загибель людей.

         Здавалося б, вже неодноразово ДСНС України зверталась до громадян з проханнями та застереженнями стосовно безпечного користування електро -обігрівальними приладами та пічним опаленням під час опалювального сезону. Але, на жаль, неконтрольований вогонь через вищезазначені чинники продовжує навідуватися в житловий сектор.

         Так у чому ж причина? Можливо, ми з вами недостатньо замислюємось над власною безпекою?

Навчально - методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької  області в черговий

 раз нагадує правила безпечної поведінки під час опалювального сезону:

 

  • не  використовуйте  для обігріву приміщень несертифіковані  та саморобні нагрівальні прилади та газові кухонні плити;
  • у разі використання серійних нагрівальних пристроїв, установіть їх таким чином, щоб уникнути перекидання, також обмежте доступ до них дітей;
  • відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м;
  • дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках;
  • не залишайте без нагляду у разі виходу з приміщень увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності;
  • не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму;
  • тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недоступних для них місцях;
  • ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися із сірниками й запальничками та вважати їх іграшками.

 

Пам’ятайте! Діти віком від двох років здатні самостійно запалити сірник чи

                        запальничку.

Шановні громадяни!  Будьте уважні та обережні.

Дотримуйтесь основних правил безпеки.

 

 

ПАМ'ЯТКА  НАСЕЛЕННЮ

 

ПОРАДИ ПРИ ОТРУЄННІ

ЧАДНИМ ГАЗОМ

 

Чадний газ не має ні кольору, ні запаху. Дія цього газу призводить до зсідання гемоглобіну крові й у великих концентраціях може остаточно погасити свідомість, а також спричинити летальний наслідок. Дим від куріння тютюну теж є джерелом чадного газу. Чимала кількість цього газу міститься й у вихлопах автомобільних двигунів. Звичайно, обсяги цих джерел недостатні для того, аби “учадіти до смерті”. Незначні дози чадного гази спричинюють головний біль, кисневе голодування, у разі тривалого впливу – виникає розлад серцево-судинної системи, починається розвиток атеросклерозу.

Сільські жителі з дитячого віку знають, що чадний газ (оксид вуглецю – СО) потрапляє у житлове приміщення або лазню, якщо передчасно закрити пічну заслінку. А це може коштувати життя людині. Але, нажаль, трапляються випадки, коли люди нехтують елементарними правилами, тим самим піддаючи себе та інших небезпеці.

Оксид вуглецю утворюється і під час неповного загорання природного газу. Це означає, якщо на кухні чи у ванній (з газовою колонкою) погана вентиляція, смерть може наступити непомітно і швидко. Особливо небезпечно палити газ при поганій тязі в газовій колонці. Отже, рекомендується частіше перевіряти тягу запаленим сірником.

Традиційними, на жаль, можна назвати і трагедії з чадним газом з печей. Тому ніколи не можна забувати правило: поки на вугіллі видно блакитні вогники, закривати заслін смертельно небезпечно. Взагалі, економія тепла ніколи не повинна заважати безпеці, тобто – вентиляції.

 

Ознаки отруєння: запаморочення, слабкість, нудота, біль у грудях, іноді сухий кашель, шум у вухах, сльози. При таких ознаках треба негайно залишити приміщення. Важке отруєння призводить до судом, блювоти, непритомності, нарешті – до втрати свідомості та зупинки серця.

 

Перша допомога при отруєнні чадним газом:

Терміново викликати машину швидкої медичної допомоги. Дотримуватись принципів надання першої медичної допомоги: вивести постраждалого на свіже повітря; рятувальники не повинні перебувати під впливом чадного газу тривалий час, бо звичайних протигаз (якщо він є) не захищає від дії газу; при зупинці дихання і кровообігу – серцево-легенева реанімація; кращий спосіб лікування – тривале дихання киснем.

 

 

 

 

 

 

 

БУДЬТЕ  ОБАЧЛИВІ  З  ГРИБАМИ!

      З настанням грибного сезону серед населення Вінницької області виникають  випадки отруєння дикорослими грибами. Здавалося б, що щорічні  поперед-ження про небезпеку вживання грибів мали б зменшити кількість потерпілих. Однак в дійсності зовсім інакше. Особливу стурбованість викликають факти отруєння дикорослими грибами дітей. Основна причина важких, часто смертельних отруєнь - помилкове вживання неїстівних грибів, а також неправильне приготування населенням їстівних грибів.

     Так, з початку грибного сезону  в області на лікарняних ліжках з наслідками  отруєння дикорослими грибами вже опинилося 65 чоловік,  серед них, на жаль, є і 1 дитина.  Смертельних отруєнь, на щастя, поки що не зареєстровано.

    Різні види отруйних грибів з'являються з ранньої весни і до кінця осені, тому і потерпіти від них можна протягом усього цього періоду. Статистика враховує лише ті випадки отруєнь, які зумовлюють тяжкі захворювання або закінчуються смертю. А отруєння, внаслідок яких виникає розлад шлунково-кишкової діяльності або інші хворобливі симптоми, здебільшого залишаються незареєстрованими. Треба зазначити, що часто і сам потерпілий через свою необізнаність щодо наслідків  отруєння  грибами вважає, що нездужає з інших причин.

       Переважна більшість населення, на превеликий жаль, не сприймає застереження про недоцільність вживання грибів взагалі. Пояснюється це різними причинами. Збір грибів - стародавня пристрасть наших пращурів. Слов'янські племена, які мешкали на території сучасної України, здавна знали їстівні гриби. З прийняттям Київською Руссю християнства гриби стали надзвичайно популярними, тому що під час постів ними люди замінювали скоромну їжу. Тому для багатьох з нас гриби - це споконвічні українські ласощі. І це не дивно. Гриби - цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. За поживними якостями вони близькі до овочів. Деякі вчені навіть вважають, що вони рівноцінні м'ясу та яйцям. Згідно хімічного складу, гриби містять у собі значну кількість азотних речовин, зокрема білків, вітаміни А, В, В2, Д, С, РР, залізо, мінеральні речовини та мікроелементи (калій, фосфор, кальцій, мідь, йод, марганець, миш'як).

Ліси Вінниччини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівних трапляються й отруйні, які розмножуються більш інтенсивно і чимось схожі з їстівними. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння, які проявляються по-різному в залежності від того, який гриб спричинив захворювання. Симптоми отруєння - це нудота, блювання, сильні болі в животі, пронос. Відмічається слабкість, спрага, зниження кров'яного тиску, судоми, запаморочення, марення, можлива поява жовтяниці тощо. Наслідки отруєння залежать від виду гриба, від кількості вжитих грибів а також від віку та стану здоров'я постраждалого. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються випадки зі смертельним кінцем.

Ось тому фахівці рекомендують дітям до 5 років ні в якому разі не вживати  будь-яких  грибів, а до 14 років – дикорослих.

Порятунок життя постраждалих багато в чому залежить від своєчасного надання їм допомоги. Перш за все необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку медичну допомогу. Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 склянок перевареної води кімнатної температури чи содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води) або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого). Після цього викликати блювоту. Процедуру слід повторювати до тих пір поки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно постраждалого напоїти прохолодним міцним чаєм. До надання лікарської допомоги приймати будь-які ліки та їжу забороняється.

Щоб запобігти отруєнню грибами, пам’ятайте:

  •  Не збирайте невідомих а також зовсім незнайомих грибів.
  •  Збирайте тільки ті гриби, про які точно відомо, що вони їстівні. Не впевнені, що знаєте гриб, - викиньте його, яким би апетитним на вигляд він  не здавався.
  • Ні в якому разі не можна пробувати сирі гриби на смак, або довіряти опису запаху, типового для якогось гриба. Він мінливий.
  •  Перевіряйте вдома всі зібрані гриби для вибракування сумнівних та підозрілих екземплярів. Якщо, перебираючи гриби, ви знайшли отруйні - викиньте без жалю і всю решту.
  •   Не купуйте гриби на стихійних ринках та в місцях торгівлі.
  •   Ніколи не збирайте гриби на промислових пустирях та колишніх смітниках.
  •   Дітям до 5 років вживати будь-які  гриби забороняється.
  •  При приготуванні їстівних грибів їх потрібно кип'ятити двічі по 7-10 хвилин, міняючи воду. Навіть їстівні гриби при неправильному приготуванні можуть спричинити важкі, нерідко смертельні отруєння. Ствердження, що отруту з грибів можна вивести шляхом кип’ятіння протягом декількох годин – хибне. Частіше всього ці отрути термостійкі.
  •  При підозрі на отруєння грибами негайно звертайтеся за медичною допомогою.

 

 

 

 


 

 

 

 

Повідомлення

 
25 Лютого, 2021 р., 21:33
                                                                                                                                                                                                                                                                 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора