Пошук

Державний інспектор з праці Немирівської ОТГ інформує:

Дата: 25.10.2017 09:58
Кількість переглядів: 1452

 

 

З набуттям чинності нових Порядків здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року № 295 "Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" зросла відповідальність за порушення вимог законодавства про працю.

3 метою забезпечення реалізації зазначених повноважень Немирівській об’єднаній територіальній громаді, відповідно до статті 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”,   введено посаду головного спеціаліста – державного інспектора з праці.

Відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 інспектор праці здійснює державний контроль за додержанням законодавства про працю з питань:

-  своєчасної та у повному обсязі оплати праці,

-  додержання мінімальних гарантій в оплаті праці,           

-  оформлення трудових відносин.

З підвищенням розміру мінімальної зарплати, штрафи за недотримання трудового законодавства з нового року значно зросли. Стаття 265 КЗпП говорить про те, що юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі:
— фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплати заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ і податків — в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення. У 2017 році сума штрафу — 96 000 грн;


— порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більше ніж за один місяць, виплата їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. У 2017 році сума штрафу – 9 600 грн;

— недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці — у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення. До речі, сюди відноситься ненарахування індексації. У 2017 році сума штрафу — 32 000 грн;

— недопуск до проведення перевірки з питань виявлення порушень щодо допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час і виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків карається штрафом у стократному розмірі мінімальної заробітної плати. У 2017 році сума штрафу 320 000 грн.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора