Пошук

КОЗАЦЬКА ДЕРЖАВА – НАША ГОРДІСТЬ І СЛАВА

Дата: 18.06.2018 13:00
Кількість переглядів: 1964

 

Саме під такою назвою уже втретє відбувся козацький фестиваль у селі Байраківка Немирівського району. Вперше він був організований 10 червня 2016 року і був визначений як  традиційний, а у 2017 році внесений до Обласної програми національно-патріотичного виховання. Цьогорічний фестиваль розширив масштаби та зібрав чимало творчих колективів на своїй сцені.

Козацький фестиваль – це свято для всієї сільської родини, для всієї  громади, яке організоване для того, аби об’єднати усі покоління навколо ідеї відродження національних та козацьких традицій.

Фінансування заходу здійснювалося значною мірою за кошти Немирівської міської ради, а також за рахунок Обласної програми.   Для відкриття фестивалю були запрошені почесні гості: заступник голови Вінницької обласної ради Кременюк Михайло Володимирович, голова Немирівської міської ради Качур Віктор Миколайович  та мати героя України, чиє ім’я носить школа, Зоя Семенівна Шимко. Кожен з них привітав присутніх з таким значимим для громади святом. Також Віктор Миколайович подякував Зої Семенівні за її активну участь у втіленні ідеї  патріотичного виховання та вручив диплом.

Розпочалось свято флешмобом організаторів, якими уже втретє виступив педагогічний колектив Байраківської школи імені Максима Шимка на чолі з директором Гнатенко Людмилою Олексіївною. Вони доклали багато зусиль, аби фестиваль був яскравим.

На козацькому дійстві було чимало танцювальних колективів не лише району, а й області, вокальних виконавців, котрі співали українських пісень. Яскравість костюмів, захопливі ритми та щирі дитячі посмішки зробили фестиваль особливо цікавим. До свята місцевий житель  вчитель-пенсіонер Голота М.Ф. написав вірш під назвою «Байраківський третій». Він щороку бере участь у фестивалі та пише чудові поезії.

Вихованці школи козацького гопака «Козаки Вінця» із м. Вінниця перенесли усіх гостей у добу козаччини, продемонструвавши усім свою спритність, силу та вміння танцювати гопак під час показового виступу.

Під час арт-перерви усі присутні мали можливість відвідати виставку Вінницького краєзнавчого музею, Немирівського центру дитячої та юнацької творчості, поспілкуватись з народними майстрами, взяти участь у козацьких забавах, а також скуштувати справжню козацьку страву – куліш.

Друга частинна фестивалю розпочалась дощем, котрий ні трохи не зіпсував гарного  настрою глядачів. На сцені запалював ансамбль «Водограй» з цілющими українськими піснями. По закінченні сільського свята виступив народний артист України Микола Янченко з неперевершеною Тетяною Денисюк.

Козацький фестиваль «Козацька держава – наша гордість і слава»  закінчився, але чудові спогади та враження будуть довго зберігатись у пам’яті гостей, адже дійство було справді запальним,  з насиченою програмою виступів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора