Пошук

ПОРЯДОК ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ НАРОДЖЕННЯ

Дата: 30.01.2019 14:54
Кількість переглядів: 586

             Державна реєстрація народження проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану та виконавчими комітетами міських ( крім міст обласного значення) сільських та селищних   рад з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

            Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за згодою батьків.

            Ім’я дитини визначається за згодою батьків. Ім’я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір’ю дитини.

           По батькові дитини визначається за іменем батька. По батькові дитини народженої жінкою, яка не перебуває в шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Прізвище, ім’я, по батькові є тими ознаками, які індивідуалізують особу, виділяють її з поміж інших, надаються їй при державній реєстрації народження і є невід’ємними від неї.

           Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою чи усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або місцем проживання батьків (одного з них), в разі неможливості  для них та з інших причин, реєстрація народження проводиться за заявою родичів або інших осіб.

           Батьки зобов’язані невідкладно, не пізніше одного місяця від дня народження зареєструвати народження в органі державної реєстрації.

Несвоєчасна, без поважної причини державна реєстрація народження тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

            Одночасно з заявою про державну реєстрацію народження подаються:

-паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків ( одного з них);

-паспорт або паспортний документ, що засвідчує особу заявника, якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками;

- документ, який є підставою внесення відомостей про батька дитини, а саме: свідоцтво про шлюб, заява матері та батька дитини про визнання батьківства та заява матері;

          Підставами для державної реєстрації народження є:

- медичне свідоцтво про народження форми № 103/о, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 №545, зареєстрованим у   Міністерстві юстиції України 25.10.2006 року за № 1150/13024, що видається закладами охорони здоров’я;

- лікарське свідоцтво про перинатальну смерть форми № 106-2/0, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 року, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.10.2006 року  за № 1150/13024, у разі коли дитина народилася мертвою;

           При державній реєстрації народження дитини батьки, якої перебувають шлюбі, походження дитини від подружжя  визначається на підставі свідоцтва про шлюб

( ст.133 Сімейного кодексу України).

           Якщо батьки дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за спільною заявою батька та матері дитини про визнання батьківства ( ст.126 Сімейного кодексу України)

           При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі та коли не має спільної заяви батьків, запис про батька провадиться за прізвищем матері, а ім’я та по батькові дитини записуються за вказівкою матері ( частина перша ст.135 Сімейного кодексу України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора