Пошук

КАБМІН УХВАЛИВ КОНЦЕПЦІЮ ЗАПОБІГАННЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ЛІКІВ. НА ВСІХ УПАКОВКАХ З'ЯВИТЬСЯ МАРКУВАННЯ, ЯКЕ БУДЕ ГАРАНТІЄЮ ОРИГІНАЛЬНОСТІ ЛІКІВ

Дата: 08.04.2019 09:30
Кількість переглядів: 427

3 квітня, Кабінет Міністрів України ухвалив Концепцію реалізації державної політики з запобігання фальсифікації лікарських засобів. Це означає, що поступово на всіх упаковках рецептурних ліків з’явиться спеціальне маркування, яке буде гарантією оригінальності ліків. Така практика боротьби з фальсифікатом вже довела свою ефективність у розвинених країнах світу.

Маркування на упаковках ліків буде гарантією якості: пацієнт зможе перевірити, що препарат не є фальсифікований, протермінований чи завезений до країни з порушенням норм.

Маркування упаковок лікарських засобів спеціальним кодом впроваджуватиметься поступово:

І етап - пілотний проект. На цьому етапі маркування ліків буде добровільним: взяти участь у програмі можуть будь-які фармвиробники.

ІІ етап - поступове запровадження обов’язкового маркування окремих видів лікарських засобів, визначених МОЗ України. Зокрема, маркування обов’язково з’явиться на ліках, що компенсуються за кошти держави Нацперелік, програма “Доступні ліки”.

ІІІ етап - запровадження обов’язкового маркування всіх видів лікарських засобів, визначених МОЗ України такими, що підлягають маркуванню (зокрема, всіх рецептурних препаратів).

Як працюватиме 2D-кодування!

При виробництві ліків на заводах виробник буде наносити на кожну упаковку індивідуальне маркування. Дані про це будуть заноситися в єдину електронну інформаційну базу. Це дозволить відстежувати весь ланцюжок постачання ліків – від виробництва чи імпорту до  продажу в аптеці. Всі ці транзакції будуть включені в загальну базу даних, включаючи серію ліків і дату виробництва. Таким чином, якщо хтось десь спробує продати фальсифікований препарат з тими ж даними, то у нього це не вийде.
Для пацієнта буде доступна зручна опція перевірки – сканування коду через мобільний додаток. Спеціальний додаток проводитиме ідентифікацію коду, і на екрані смартфона з’являтиметься інформація про конкретний препарат, в
тому числі – справжній він чи ні. З розвитком електронної системи охорони здоров’я інформаційна база ліків буде інтегрована з центральним компонентом системи Електронного здоров’я. У майбутньому стане можливим не лише перевіряти справжність препаратів, але й відслідковувати випадки продажу рецептурних ліків без рецепта. Контролюючі органи зможуть в онлайн-режимі бачити ці продажі – база даних маркувань ліків буде інтегрована з базою рецептів. У разі коли препарат проданий, а у пацієнта не було рецепта, то контролюючі органи отримають повідомлення від системи і зможуть негайно належним чином відреагувати на продаж медикаменту без рецепта.

2D-кодування – це масштабний механізм контролю, що має безліч корисних опцій як для держави, так і для виробника. Завдяки його впровадженню держава матиме реальну статистику споживання пацієнтами ліків і зможе більш точно планувати обсяги закупівель ліків та фінансування державних програм, а фармкомпанії – обсяги виробництва та розподіл ліків по аптеках.

Майже всі іноземні ліки, що продаються в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармкомпанії також вже придбали необхідне обладнання і кодують свої препарати. Нагадаємо, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині кожна 10 упаковка препарату в країнах з низьким та середнім доходом є фальсифікованою. Аналогічна статистика стосується і препаратів, що потрапляють на український ринок незаконно або без належної перевірки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора