Пошук

ХУДОЖНИК СЛОВА ТА ПЕНЗЛЯ

Дата: 11.03.2020 11:21
Кількість переглядів: 631

Фото без опису

У росяні вінки заплетені суцвіття
До ніг тобі, титане, кладемо.
Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття.
Тебе своїм сучасником звемо.

Василь Симоненко

     Черкаська земля подарувала знедоленій Україні прекрасного сина, світоча, чудову і чуйну до людського горя людину – Т.Г.Шевченка. Сам Бог наділив його талантом провидця, художника, поета.

     З дитинства ми трепетно вчитуємося в його вірші, вдивляємося в намальовані ним картини, вслухаємося в пісні, які написані на його слова. Звідси виникає наш інтерес до невичерпного таланту Кобзаря та його саможертовної любові до Батьківщини.

      Шевченко і Україна – слова з одним духовним початком. Він осяяв Україну, розбудив її, звільнив від кріпацьких кайданів.

     Кожне покоління українського народу шанує Тараса Шевченка по-своєму. Але стежки і дороги, якими їздив, ходив поет, стають дорогими та незабутніми.    Всупереч століттям, ця постать жива. Вона приймається і людьми високоосвіченими, і тими громадянами, які далекі від освіти.

    У філії «Гуньківська ЗОШ І-ІІ ступенів» відбулася театралізована літературно-музична композиція «Художник слова та пензля», присвячена українському генію. Сільський бібліотекар презентував дітям і вчительському колективу виставку творів Кобзаря.

   На уроках української мови вчителі, класоводи  провели «Хвилинки Кобзаря», наповнивши зміст уроків величними словами  поета. В початкових класах пройшов  конкурс  читців «Вінок Шевченкові сплітаємо із віршів», а з старшокласниками – єдина виховна година «Звучи над нашим рідним краєм безсмертне слово Кобзаря!».

   Літературні вікторини «Незабутній Шевченко», «Що ми знаємо про Кобзаря?» відкрили для учнів 6-8-х класів нові сторінки з життя художника. Діти   із задоволенням  висловлювали  власні  думки,  цитуючи  твори Тараса Шевченка.

   Учні 5-6-х класів стали учасниками квесту «Мовно-літературне розмаїття Шевченкових творів». Ця інтелектуальна  гра  допомогла школярам поринути у  світ краси рідної  мови, ушанувати пам’ять про видатного діяча  нашого народу, завдяки якому вона сьогодні у нас є.

    Змінюються часи, але незмінним, невичерпним, не до кінця прочитаним і розгаданим залишається сам Т. Шевченко. І вистачить його, поза всяким сумнівом, ще на багато-багато поколінь –  допоки житиме український народ, допоки буде жити наша Україна!

   Ми впевнені, що ці та інші заходи, які відбулися в школі, допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови, нашої державності.  І ще раз переконатися, що поезія Шевченка – це вогник, схожий на полум’я свічки,що запалює душу людини…

         Інформація та фото Гуньківської ЗОШ І-ІІ ступенів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора