Пошук

ІНФОРМАЦІЯ ПРО КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ ДІЛЯНКАМИ ПІД ПОЛЬОВИМИ ДОРОГАМИ

Дата: 01.07.2020 16:18
Кількість переглядів: 4325

Фото без опису

ІНФОРМАЦІЯ ПРО КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ ДІЛЯНКАМИ ПІД ПОЛЬОВИМИ ДОРОГАМИ, ЗАПРОЕКТОВАНИМИ ДЛЯ ДОСТУПУ ДО ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК, РОЗТАШОВАНИХ У МАСИВІ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ (КРІМ ПОЛЬОВИХ ДОРІГ, ЩО ОБМЕЖУЮТЬ МАСИВ) НА ТЕРИТОРІЇ НЕМИРІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ  

   Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо вирішення питання  колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобіганню рейдерства та стимулюванню зрошення земель в Україні» від 10.07.2018 р № 2498 набрав чинності з 01.01.2020 р.

  Главу 5. Земельного кодексу України доповнено ст. 37-1. Про  особливості використання та розпорядження земельними ділянками, розташованими у масиві земель сільськогосподарського призначення, а також полезахисними лісовими смугами, які обмежують такий масив.

   Законом врегульовано, що особа, якій належить право користування істотною частиною масиву земель сільськогосподарського призначення, має право орендувати інші земельні ділянки сільськогосподарського призначення, розташовані у такому масиві, а у разі якщо інші земельні ділянки перебувають в оренді, - на одержання їх у суборенду, за умови передачі їх власнику (орендарю) у користування (оренда, суборенда) іншої земельної ділянки, розташованої у цьому ж масиві, на такий самий строк та на таких самих умовах, якщо внаслідок черезсмужжя невикористання таких земельних ділянок створює перешкоди у раціональному використанні земельних ділянок, що перебувають у користуванні цієї особи. Право оренди землі набувається в порядку, встановленому Законом України "Про оренду землі".

Особою, якій належить право користування істотною частиною масиву земель сільськогосподарського призначення, є землекористувач, якому належить право користування (оренда, емфітевзис) земельними ділянками, розташованими у масиві земель сільськогосподарського призначення, загальною площею не менш як 75 % усіх земель масиву.

Земельні ділянки державної чи комунальної власності під польовими дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення (крім польових доріг, що обмежують масив), передаються в оренду без проведення земельних торгів власникам та/або користувачам земельних ділянок, суміжних із земельними ділянками під такими польовими дорогами. Строк оренди таких земельних ділянок становить 7 років.

Передача в оренду земельних ділянок державної чи комунальної власності під польовими дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок, здійснюється за умови забезпечення безоплатного доступу усіх землевласників та землекористувачів до належних їм земельних ділянок для використання їх за цільовим призначенням.

Земельні ділянки під польовими дорогами, розташовані у масиві земель сільськогосподарського призначення (крім польових доріг, що обмежують масив), можуть використовуватися землевласником (землекористувачем) як для проходу (проїзду) до інших земельних ділянок, розташованих у такому масиві, так і для вирощування сільськогосподарської продукції.

   На території Немирівської міської ОТГ земель під польовими дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок рахується 104,24 га, в тому числі на територіях сільських радах: Байраківської – 32,28 га, Медвежанської – 11,62 га, Никифоровецької – 16,60 га, Стрільчинецької – 10,82 га та Язвинківської 32,92 га.

Використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка.

   Отже, враховуючи зазначене вище, землекористувачам таких земель під польовими дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок, які використовують їх для вирощування сільськогосподарської продукції на території Немирівської міської ОТГ необхідно використання таких земель привести у відповідність до вимог частини 5 ст. ст. 37-1 Земельного кодексу України.

 

Начальник відділу земельних відносин                                В. Гук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора