Пошук

БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА

Дата: 23.12.2020 09:34
Кількість переглядів: 606

«Стягнення аліментів на повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання»

Хто має право на утримання?

Повнолітня дочка, син, які продовжують навчання (до досягнення двадцяти трьох років) і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги (частина перша статті 199 Сімейного кодексу України).

Підстави виникнення у батьків обов’язку утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів:

  • досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
  • продовження навчання дочкою, сином;
  • потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі;
  • наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Способи виконання батьками обов’язку утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

 

Аліменти на утримання повнолітніх дочки,сина, які продовжують навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги можуть виплачуватись:

 

  • в добровільному порядку;
  • в судовому порядку.

Добровільний порядок

Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними (частина перша статті 181 Сімейного кодексу України).

Так, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії. На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Крім того, частиною першою статті 189 Сімейного кодексу України батькам надано право укласти договір про сплату аліментів на дитину, умови якого, а саме: розмір аліментів (має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини), строки їх виплати тощо не повинні порушувати її права.

Розмір аліментів сторони визначають за домовленістю між собою, але за жодних обставин він не може бути меншим від передбаченого частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України (50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку). Якщо розмір аліментів визначено у твердій грошовій сумі, до договору необхідно включати умови про індексацію, як вимагає частина друга статті 184 цього Кодексу.

Договір має бути укладений письмово та підлягає нотаріальному посвідченню. У разі невиконання батьком (матір'ю) свого обов'язку за договором стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса органом державної виконавчої служби.

Судовий порядок

Хто може звернутись до суду?

Відповідно до частини третьої статті 199 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають:

  • той з батьків, з ким проживає дочка, син, які продовжують навчання;
  • безпосередньо дочка, син, які продовжують навчання.

Коли виникає право на звернення до суду?

Після досягнення дитиною 18-річного віку за наявності підстав для виникнення права на утримання, визначених частиною першою статті 199 Сімейного кодексу України.

До якого суду звернутись?

Позовна заява про стягнення аліментів подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача або позивача.

Перелік і зразки необхідних документів

До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (підтверджують право на стягнення аліментів), наприклад:

  • копію паспорта (позивача та дитини);
  • копію свідоцтва про розірвання шлюбу;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку з навчального закладу про те, що дитина перебуває на навчанні;
  • довідку про заробітну плату одного з батьків, з якого передбачається стягнення аліментів (за наявності).

Вартість

Позивачі за подання до суду позовної заяви про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (пункт 3 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір»).

 

Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна, звернувшись до Немирівського бюро правової допомоги , що знаходиться за адресою: м. Немирів, пров. Некрасова, 6; тел.(04331) 2-18-10.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора