Пошук

День Соборності - символ національного єднання українського народу

Дата: 20.01.2021 14:24
Кількість переглядів: 932

Фото без опису

      Найближчими днями українці будуть відзначати одне з найважливіших державних свят – День Соборності України, роль якого в історії країни важко переоцінити.
     В українському національному календарі дата 22 січня посідає одне з провідних місць. Так, саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки.

     Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав – Української  Народної Республіки  та Західноукраїнської Народної Республіки.

      Це була подія про яку мріяли покоління українських патріотів.

      Акт Соборності надав завершеної  форми самостійній українській державі,   він став яскравим фіналом складного і тривалого процесу шляху українців до консолідації етносу, перетворення його в єдину політичну націю, а також об’єднання територій його споконвічного проживання  в межах єдиної української держави.

       Перше офіційне та масштабне святкування відбулося аж у 1939 році в столиці Карпатської України – місті Хуст. На той час ці землі перебували в складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.

       У сучасній Україні на державному рівні вперше відзначали цей день у 1999 році після відповідного указу президента країни Леоніда Кучми.

        Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг- історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати  державну єдність. Він   протягувався з Києва до Львова та Івано-Франківську, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. 

       В складних умовах сьогодення День Соборності України набуває особливо актуального значення. Історія свідчить, що незважаючи на чисельні спроби розділити український народ та українську державу, рано чи пізно духовна консолідація нації призводила до більш міцного об’єднання.

        Віримо, що територіальна цілісність України скріплена кров’ю   мільйонів   незламних борців навіки залишатиметься непорушною та  завжди будемо пам’ятати  тих, хто поклав життя за єдність України!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора