Пошук

ЛАБОРАТОРНИЙ КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ

Дата: 08.02.2021 15:29
Кількість переглядів: 913

Фото без опису

    Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, водонітратнуметгемоглобінемію тощо.  Зазвичай, коли ми п’ємо  воду, то не думаємо про її хімічний та бактеріологічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.  

     Забезпечення населення України  чистою питною водою є запорукою здоровя нації. В Законі України  «Про питну воду та питне водопостачання» ст.7 наголошується, що держава гарантує захист прав споживачів у сфері питної води, питного водопостачання шляхом забезпечення  кожної людини питною водою нормативної якості  у межах науково – обґрунтованих нормативів залежно від регіону та умов проживання.

   Під час здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду(контролю) працівниками Немирівського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводиться постійний контроль за наявністю протоколів результатів дослідження питної води і згідно представлених протоколів практично вся вода відповідає вимогам. Тобто робиться показник для показника.

     Так на виконання Наказу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  «Про проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи» працівниками Немирівського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводився відбір проб питної води з водопровідної мережі та колодязів громадського харчування.  Згідно нього 2020року було проведено та доставлено у лабораторії Держпродспоживслужби 43 проби питної води, з яких у 32 випадках (74,4%) виявлено не відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води призначеної для споживання людиною».  Даний факт свідчить про принциповий підхід працівників Держпродспоживслужби до питання встановлення показників якості питної води з метою забезпечення населення, дітей дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх закладів доброякісною питною водою, а не показник для показника, або для заробляння коштів для лабораторії. Так у всіх виявлених невідповідностях води керівникам установ направлено відповідні інформаційні листи, приписи, розпорядження  про приведення  показників якості води до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. У 2 випадках за не виконання розпоряджень Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області посадові особи притягнуті до адміністративної відповідальності двічі.

   Питна вода на усіх об’єктах нагляду підлягає обов’язковому лабораторному дослідженню. Такі лабораторні дослідження може проводити і Немирівська міжрайонна державна  лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», яка розміщена за адресою вул. Соборна,88, м. Немирів, Вінницька область.  Якість та достовірність проведених лабораторних досліджень гарантується наявністю відповідних атестатів акредитації та свідоцтв.

 

Немирівське районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора