Пошук

ПРОФІЛАКТИКА ВОДНО-НІТРАТНОЇ МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЇ У ДІТЕЙ

Дата: 12.02.2021 17:12
Кількість переглядів: 416

Фото без опису

     Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії).
        Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні та діти до 3-х років, чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, із захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. Хворіють зазвичай немовлята, яких вигодовують сумішами, приготованими на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/дм3) та нітритів. Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят», може бути блювота і пронос.
         Основними заходами по профілактиці водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3 років є використання для приготування їжі та питних цілей чистої від нітратів питної води, а саме фасованої, бутильованої столової води.
      Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання для запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, передусім не слід вживати питну воду, забруднену наднормативними концентраціями нітратів, а також дотримуватись норм санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, при проведенні санацій та при знезараженні води децентралізованих джерел питного водопостачання, що визначені ДержСанПіНом 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».
         Звертаємо увагу, що мешканці   можуть провести дослідження води з індивідуальних колодязів, звернувшись до Немирівського відділу лабораторних досліджень (бувша санепідемстанція) за адресою: вулиця І. Франка 32а, м. Немирів.

          Громадянам, у яких є діти віком до 3-х років дослідження води проводяться за   державні кошти.

 

 ІНФОРМУЄ ДУ «ВІННИЦЬКИЙ  ОБЛАСНИЙ  ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР

 МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ 

НЕМИРІВСЬКИЙ  ВІДДІЛ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора