Пошук

15 ЛЮТОГО В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

Дата: 14.02.2021 15:20
Кількість переглядів: 517

Фото без опису

     Щорічно 15 лютого  в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна  дата приурочена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році та  офіційно  була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

   Афганістан… Синонім справжнього людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила долі.

      Війна тривала понад 9 років, через горнило якої пройшло більше 160 тис. українців. З них 2 378 загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.

      Відзначення цієї дати свідчить про глибоку повагу суспільства до людей, яким довелося в мирні роки нести нелегку службу в гарячих точках світу, де виконання військового обов’язку стало подвигом.

      Минають роки, та й досі не притупилися душевні страждання від втрат у рідних, у колишніх воїнів-інтернаціоналістів, які бережуть пам'ять про події тих років та своїх бойових побратимів.

     Ми жили з величезною надію, що та війна – остання, але сьогодні  на  Сході України, колишні афганці знову на передовій. Вони завжди були і залишаються прикладом  людської відданості, героїзму та мужності.  Вони знають справжню ціну війни і миру та усвідомлюють власну відповідальність за долю прийдешніх поколінь.

       З глибокою шаною згадуємо сьогодні всіх, хто загинув під час виконання свого військового обов'язку за межами України. Але з особливим болем тих, хто не повернувся з Афганістану. Дякуємо тим, хто живе поруч з нами.   Низький уклін вам, миротворці!  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора