Пошук

Увага! Дорожній знак 3.34 «Зупинку заборонено» поширюється не тільки на проїзджу частину дороги, а й на тротуар

Дата: 13.03.2021 13:42
Кількість переглядів: 7125

Фото без опису

     Верховний Суд пояснив, де поширюється зона дії дорожнього знаку 3.34 "Зупинку заборонено".

    Тротуар, як і проїзна частина, є складовими елементами дороги загалом!

    Тому дорога - це не лише проїзна частина, по якій рухається автомобільний транспорт, але й пішохідна зона, в тому числі й тротуар.

    Верховний Суд назвав помилковою думку про те, що дія знаку 3.34 «Зупинку заборонено» поширюється виключно на проїзну частину вулиці (дороги), оскільки дія заборонного знаку поширюється на всю дорогу (той бік дороги, де встановлено знак), елементом якої є тротуар, саме зовнішній край якого обмежує дорогу по ширині.

    Відповідно до пункту 1.10 Правил дорожнього руху України:

- автомобільна дорога, вулиця (дорога) - частина території, зокрема в населеному пункті, з усіма розташованими на ній спорудами (мостами, шляхопроводами, естакадами, надземними і підземними пішохідними переходами) та засобами організації дорожнього руху, призначена для руху транспортних засобів і пішоходів та обмежена по ширині зовнішнім краєм тротуарів чи краєм смуги відводу;

- край проїзної частини (для нерейкових транспортних засобів) - видима умовна чи позначена дорожньою розміткою лінія на проїзній частині в місці її прилягання до узбіччя, тротуару, газону, розділювальної смуги, смуги для руху трамваїв, велосипедної або пішохідної доріжки;

- проїзна частина - елемент дороги, призначений для руху нерейкових транспортних засобів. Дорога може мати декілька проїзних частин, межами яких є розділювальні смуги;

- тротуар - елемент дороги, призначений для руху пішоходів, який прилягає до проїзної частини або відокремлений від неї газоном.

     Статтею 1 Закону України «Про автомобільні дороги» визначено, що вулиця - автомобільна дорога, призначена для руху транспорту і пішоходів, прокладання наземних і підземних інженерних мереж у межах населених пунктів; проїзна частина - частина автомобільної дороги, безпосередньо призначена для руху транспортних засобів; смуга відведення - земельні ділянки, що надаються в установленому порядку для розміщення автомобільної дороги.

    ТОМУ ЗАЛИШЕННЯ АВТОМОБІЛЯ НА ТРОТУАРІ в зоні дії дорожнього знаку 3.34 «Зупинку заборонено» є адміністративним правопорушенням, передбаченим частиною першою статті 122 КУпАП.

    Саме такого висновку дійшов Верховний Суд у справі № 686/13619/17.

Фото без опису

 

 

Управління розвитку територій та

інфраструктури Немирівської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора