Пошук

ВІД СПІВПРАЦІ АГРАРІЇВ ТА ПАСІЧНИКІВ ЗАЛЕЖИТЬ ЗДОРОВ’Я БДЖІЛ

Дата: 15.03.2021 14:14
Кількість переглядів: 1240

   Україна є лідером з експорту меду в Європі і одна із найбільших експортерів меду у світі. Разом з тим бджоли завжди страждали від отрутохімікатів, однак 2020 рік за масштабами перевищує всі попередні. Зазвичай масове отруєння бджіл  відбувається у весняно-літній період. Загалом бджоли гинуть внаслідок порушення правил застосування пестицидів і отрутохімікатів та  недотримання санітарних вимог.

   Причиною отруєння бджіл є порушення часових регламентів  обробки полів пестицидами чи отрутохімікатами.

   У всіх європейських державах не прийнято обробляти поля отрутохімікатами в обідню пору, а лише вночі, що знижує ризик отруєння бджіл, налагоджена система оповіщення пасічників.

 

   Профілактика отруєнь.

   Міністерством розвитку економіки,торгівлі та сільського господарства України забезпечується здійснення  заходів, направлених на попередження та недопущення випадків масового отруєння бджіл пестицидами та отрутохімікатами.

    Згідно із законом « Про бджільництво»,  аграрії  повинні використовувати лише препарати,внесені в державний реєстр пестицидів,щоб не нашкодити  бджільництву. А також не пізніше ніж за три доби до хімічних обробок полів сповіщати про це власників пасік та органи місцевого самоврядування з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця(в радіусі 10 км), часу і способу проведення обробки та вказують час ізоляції бджіл, не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл, а саму обробку проводити у вечірні та ранкові години за відсутності вітру.

   Пасічник при отримані повідомлення повинен ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні конкретних пестицидів (не більше 1-5 діб). При використанні небезпечних для бджіл препаратів сільськогосподарським виробникам необхідно використовувати репеленти (речовини,  які відлякують комах) аби бджоли не летіли на оброблене поле.

   Порушення цих вимог гарантовано веде до масового отруєння бджіл.  Пасічники, в свою чергу, мають дотримуватися певних правил комунікації: повідомити фермерів, аграріїв та місцеві органи самоврядування про свої пасіки на їхній території. Власники пасік повинні обов'язково зареєструватись у Немирівській районній       державні    лікарні ветеринарної медицини та в органах самоврядування.

   Під час реєстрації пасіки проводиться їх обстеження спеціалістами районної державної лікарні ветеринарної медицини. Дані обстеження заносяться у журнал обліку пасік, проводиться відбір та дослідження підмору бджіл з послідуючим занесенням результату у ветеринарно–санітарний паспорт пасіки. Районна державна  лікарня ветеринарної медицини видає заявнику ветеринарно-санітарний паспорт згідно Наказу № 184-82 від 2000 р., в якому зазначаються дані  власника пасіки, характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторні дослідження, кількість бджолосімей і їх вид, порядковий номер в Єдиному державному реєстрі,  під яким зареєстрована пасіка.

   Якщо пасічник здійснює кочівлю бджіл, він повинен проінформувати органи місцевого самоврядування, агровиробника та районну державну лікарню ветеринарної медицини про місце розташування (кочівлі) пасіки.

   Кочівля пасік до медоносних угідь обов'язково здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок. Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці та інших медоносних культур не можна проводити обробку пестицидами  інакше квіти отримають опіки, а бджоли і інші корисні комахи-опилювачі загинуть. Обробку потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння.

  Асоціація пасічників України з метою запобігання отруєння бджіл, рекомендує:           

      1.Запровадити принцип  «презумпція винуватості» щодо фермерів коли за підозри застосування заборонених препаратів, фермер має довести, що вони не є такими, а не навпаки.

      2.Спрощення процедури доведення нанесення матеріальної шкоди.

     3.Паспортизація всіх пасік.

     4.Об'єднуватися в спілки.

     5.Сучасна методика оповіщення.

   Якщо ж отруєння бджіл відбулося,  власнику пасіки терміново потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування офіційно з написаною заявою про отруєння бджіл з проханням про створення комісії щодо засвідчення факту загибелі бджіл.     

   В максимально короткий термін (24 год.) комісія обстежує пасіку проводить відбір зразків для дослідження в акредитованій лабораторії. Відбирають  400-500 штук отруєних бджіл, 200г свіжозібраного меду, а також 200г зеленої маси з ділянки, відвідуваної бджолами.

   В разі підтвердження загибелі бджіл від отруєння пестицидами чи отрутохімікатами, акт комісії та експертний висновок - це основні документи для розгляду справи у суді.   

   Чи можна врятувати бджіл?

   Це можливо,  якщо діяти вчасно і відразу після перших симптомів отруєння.   Препарат «Ентеронормін»,  яким випоюють бджіл після такого враження, зміцнює імунну систему. Якщо швидко  помітили отруєння і під руками є цей препарат, то додаючи його до цукрового сиропу чи меду, яким випоюють бджіл, вони відновлюються.

 

Немирівське управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора