Пошук

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Дата: 21.05.2021 13:21
Кількість переглядів: 689

    Страви з грибів – традиційний продукт в раціоні  мешканців багатьох регіонів України. На території нашої держави ростуть майже 2 000 видів   грибів, до 500 з них вважаються їстівними.  Але ці дарунки лісу є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді – смерті. Щорічно в Україні реєструється  більше сотні  випадків отруєнь  грибами, на жаль – десятки випадків – з летальними наслідками.

   Не стала винятком і наша область. Так, в 2020 році на Вінниччині зареєстровано 26 випадків отруєнь грибами, постраждало 34 особи  (7 сімейних вогнищ), в тому числі  двоє дітей до 10 років. Летальних випадків,  на щастя,  не зареєстровано.

   У 2019 році у Вінницькій області зареєстровано 10 випадків отруєнь  дикорослими грибами, під час яких постраждало 19 осіб, в тому числі 1 дитина.  Летальних випадків,  на щастя,  не зареєстровано.

   При зборі анамнезу встановлено, що потерпілі вживали гриби в маринованому та консервованому вигляді (52,6%), сушеному вигляді, відварювали та смажили гриби в домашніх умовах, навіть є один випадок вживання настоянки з мухомора.Збирали гриби на присадибних ділянках, в лісах, лісосмугах. В основному вживали сироїжки, «вишеньки», маремухи, підберезники, маслюки, печериці, опеньки.

   Причиною отруєнь, як і в минулі роки було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, більшість грибників, які постраждали від отруєнь, не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.  

    Правила збирання та споживання грибів

   Гриби - доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.

   Запам´ятайте!  Гриби – це не дитяча їжа! Тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.

   Вживання грибів також  не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. 

   Як не отруїтися грибами?

-  Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються у торгівельній мережі.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках.

- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

- Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.

- Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

- Не куштуйте сирі гриби.

- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

   Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основні ознаки отруєння грибами такі: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми,  поява галюцинацій та марення і ін.

За наявності будь- якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

- Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103».   

- Дотримуйтесь постільного режиму.

- Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

- Прийміть сорбенти.

   Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

   Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити Вам!

   Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти  тому, що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

   Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами!

 

Завідувач  Немирівським міжрайвідділом   Анатолій  Хмара

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора