Пошук

Необхідність укладання додаткових угод щодо перегляду в сторону збільшення розміру орендної плати за земельні частки (паї)

Дата: 18.08.2021 16:49
Кількість переглядів: 484

     Питання нарахування та виплати орендної плати за земельні паї актуальне для багатьох виробників сільгосппродукції При цьому важливо, щоб договір оренди земельної частки (паю) пройшов реєстрацію згідно з Порядком реєстрації договорів оренди земельної частки (паю), затверджений постановою КМУ від 24.01.2000 р. - № 119.

     Виходить, що сума виплати на користь орендодавця обумовлюється сторонами в договорі оренди земельної частки (паю). Вона має бути зазначена в п. 2.2 Типового договору або в абсолютному розмірі, або у відсотках від вартості земельного паю.

У загальному випадку орендна плата справляється в грошовій формі. Але за згодою сторін розрахунки можуть здійснюватися й у натуральній формі (ч. 2 ст. 22 Закону Про оренду землі). При цьому розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

        ПДФО  Орендареві земельної ділянки (юридичній особі або ФОП) слід пам’ятати, що саме він згідно з  п.п. 170.1.1 Податкового кодексу України є податковим агентом з ПДФО платника податку — орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної частки (паю).

Ставка ПДФО в цьому випадку становить 18 %, а військового збору — 1,5 %.

Саме орендар зобов’язаний утримати їх з доходу орендодавця та сплатити до бюджету (за місцезнаходженням земельних часток (паїв) п.п. 168.4.9 Податкового кодексу України

       Пам’ятайте, що (як уже було сказано вище) база оподаткування при цьому визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу. З урахуванням позиції податківців, не менше 3 % вартості земельної ділянки (проіндексованої НГО) з розрахунку на рік.

Якщо за умовами договору передбачена натуроплата, то згідно з п. 164.5 ПКУ дохід орендодавця з метою оподаткування ПДФО визначається за звичайними цінами з урахуванням «натурального» коефіцієнта

       Земельний податок. На відміну від ПДФО сплата земельного податку — це вже турбота самої фізичної особи-орендодавця земельного паю, пам’ятайте це!

 

 Відділ комунального майна 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора