Пошук

ГРИБИ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

Дата: 05.09.2021 13:12
Кількість переглядів: 699

Фото без опису

   Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді і до смерті.  Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

    В Європі вже давно ніхто не збирає дикорослих грибів, а Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Водночас ця традиція має підвищений ризик, тому що внаслідок урбанізації значна частина населення втратила навички збирання грибів. Ось чому ця проблема залишається досить актуальною. Адже отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здоров'я і навіть смерть.

   По всій Україні пройшли  та продовжують йти рясні дощі. Зрозуміло, гриби після них не змушують себе чекати, але саме в осінній період серпень-жовтень, а в умовах затяжної осені – навіть до середини листопада розвивається найбільше отруйних грибів.  На ринку міста з 'являться в продажі грибочки. Та не дуже поспішайте купувати гриби на ринку, навіть якщо знаєте напевно, що вони справді білі гриби, опята чи маслюки, а не якість там поганки чи так звані «умовно їстівні». Адже ви не знаєте звідки вони, Можливо, їх збирали біля автошляхів, у залізничних лісосмугах, на смітниках. А гриби  ( усякий гриб—це майже 90 % води) якраз дуже «полюбляють» і акумулюють важкі метали, радіонукліди і, наче губки, всмоктують у себе вихлопні гази. До речі всім грибникам теж треба пам? ятати, що на сьогодні в Україні не існує екологічно чистих куточків природи, де можна було б без ризику для здоров 'я збирати її дари.

 І все ж таки сезон збирання грибів  ось ось  розпочнеться, тому ще раз нагадую:

- не збирайте невідомих, зовсім незнайомих та сумнівних грибів;

 - збирайте тільки ті гриби, у нешкідливості яких ви абсолютно впевнені;

- не купуйте гриби на стихійних ринках та в невстановлених місцях торгівлі;

- не куштуйте на смак сирі гриби;

- не збирайте та не вживайте в їжу  перерослі гриби;

- всі зібрані чи куплені гриби перебирайте для вибракування сумнівних та підозрілих екземплярів;

- дотримуйтесь технології приготування страв із грибів. Не забувайте, що гриби потрібно двічі кип'ятити по 10 хвилин, міняючи воду;

- гриби забороняються вживати людям похилого віку, особливо хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту, нирок;

- ні в якому разі не дозволяйте збирати та вживати гриби дітям;

- якщо після приймання в їжу грибів з' явилися перші ознаки отруєння- головний біль, болі в шлунку, нудота ,що переходить у нестримну блювоту  негайно зверніться за медичною допомогою до  лікаря.

     Запам'ятайте! На сьогоднішній день не існує надійних способів визначення їстівних грибів. Твердження про те, що у відварі грибів, де є отруйні, чорніють  вироби із срібла, набуває бурого кольору цибулина чи зубок часнику, що отруйних грибів не їдять комахи і слимаки, що всі гриби у молодому віці можна вживати без перестороги помилкові.

   Тільки дотримуючись правил збору та вживання грибів Ви  збережете своє здоров' я та здоров 'я Ваших рідних!

 

 

Зав.відділенням  ОСГ та ЕД                                                 Т. Яблонська

                                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора