Пошук

«Сказ та його профілактика»

Дата: 14.12.2021 14:00
Кількість переглядів: 517

Фото без опису

Епізоотичний стан у Вінницькій області   та і по Україні залишається вкрай напруженим, випадки сказу реєструються, як серед домашніх кішок та собак, великої рогатої худоби та мілкої, серед хижих тварин та інших. Не стала   винятком і Немирівщина -  станом на 01.12.2021року    зареєстровано 53 випадки  покусів  або ослинення  людей тваринами  домашніми та хижими. Із них – по 12 випадків – це діти та чоловіки, 29 випадків  - жінки.  19 випадків – це укуси спровоковані,  8 випадків –бродячими собаками, 10 – котами, 1 випадок – щуром. 

Девять осіб були укушені або ослинені  тваринами, у яких лабораторно підтверджено сказ – по 3 випадки собаками, котами та коровою із домогосподарства.

 Для порівняння  за весь 2020 рік за антирабічною допомогою звернулися  73 особи укушені  або ослинені   тваринами. У 9-ти випадках у тварин був підтверджений сказ лабораторно.

Тим самим створюється загроза   захворювання людей сказом, іншими хворобами, що передаються  при покусах хворими  тваринами.

     СКАЗ – гостре інфекційне захворювання, яке передається від хворих тварин людям шляхом покусів, подряпин чи ослинення. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, як в буйній так і паралітичній формі, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні та гризуни. Віруси летючих мишей також можуть викликати в людини смертельне захворювання.

            Збудник хвороби – вірус, знаходиться в мозковій тканині та слині хворих тварин, зараження відбувається при покусах, ослиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі, змочені слиною хворої тварини, якщо слина попадає на шкіру де є подряпини, чи на слизові оболонки. Відомі випадки коли людина захворіла внаслідок того, що держала ланцюг в руках на якому залишилась слина хворої на сказ собаки.

         Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих  - майже завжди ознака хвороби.

            В населених пунктах надзвичайно велика кількість безпритульних тварин, що знаходяться в дворах будинків, на території дитячих закладів, шкіл, біля магазинів, на автозаправочних станціях. Викликає занепокоєння відсутність настороженості у громадян, особливо дітей, при поводженні з ними. Часто можна бачити, що діти годують та граються з безпритульними тваринами, дорослі також намагаються надавати їм допомогу, лікують хворих тварин, годують їх, при цьому отримують покуси, що в окремих випадках можуть коштувати їм життя. 

            Щоб не заразитися СКАЗОМ потрібно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами; 
  •      повідомляти  фахівців ветеринарної медицини про хворих  або загиблих тварин;
  •     в разі укусу домашньою твариною слід з´ясувати  ім´я  господаря та адресу, це допоможе уникнути щеплень проти сказу тому, що за твариною можна встановити ветеринарний нагляд на протязі 10 діб з моменту укусу. Якщо тварина залишається здоровою та живою, лікування людям не призначається, або в подальшому відміняється;
  •   однак, якщо тварина, яка покусала людину невідома, хижа (що втекла) чи загинула, то необхідно звернутися до лікарів за призначенням антирабічних щеплень. Щеплення повинні проводитися якомога раніше та коли лікар призначить щеплення проводити їх регулярно, не допускати самовільної відмови та їх перерви. На період щеплень необхідно дотримуватися  режиму та вимог, що пропонують медики (не вживати спиртні напої, переохолоджуватися та інше);
  •    укушені рани, подряпини, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити під проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкоджень йодом, накласти асептичну  пов´язку. Не слід зупиняти кровотечу. В цей же день необхідно звернутись за медичною допомогою;
  •        не можна в гніві убивати тварину чи виганяти, або вивозити в іншу місцевість, після того, як вона нанесла покуси;
  •        мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях;
  •        для захисту від сказу необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Сторожових собак – в установах, підприємствах та організаціях тримати на ланцюгах, в спеціально відведеному для цього місці. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих навчальних закладів, закладів інтернатного типу, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей. 

            Пам’ятайте! Якщо дотримуватись наданих порад, то можна запобігти покусів тваринами, а тим самим попередити  таке страшне захворювання  СКАЗ!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора