Пошук

Відмінності між трудовим та цивільно-правовим договорами

Дата: 23.12.2021 21:26
Кількість переглядів: 294

Фото без опису

   Чим відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? У чому полягає різниця між цими двома правочинами та які зобов’язання накладає кожен із них як на працівника, так і на роботодавця,  пропонуємо розібратися разом. Пенсійний фонд на основі матеріалів Державної служби України з питань праці надає роз’яснення для роботодавців та найманих осіб.

   Між працівником і роботодавцем завжди укладається трудовий договір. Тоді як цивільно-правовий договір укладається з незалежним підрядником.

  Щоб відрізнити трудові відносини від підрядних, запитайте, з якою метою з вами укладають договір?

  Потрібно виконати певний обсяг робіт? І ви, як виконавець, зобов’язуєтеся передати замовнику результат роботи й робите все самостійно? У такому разі сміливо укладайте один із цивільно-правових договорів: договір підряду, договір про надання послуг або інший.

   Або ж ідеться про систематичне виконання обов’язків, які належать до конкретної посади, спеціальності чи трудової функції в діяльності компанії, та ще й потребують присутності на робочому місці за визначеним графіком? При цьому роботодавець організовує процес роботи, дає вказівки та контролює виконання? У такому разі маємо трудові відносини між працівником і роботодавцем.

  Крім того, ви є найманим працівником, якщо:

  • виконуєте роботу в інтересах однієї особи чи організації
  • користуєтеся обладнанням, матеріалами та приміщенням замовника
  • після виконання завдання ваша трудова діяльність продовжується
  • отримуєте фіксовану винагороду за процес роботи, а не за результат
  • маєте питати дозволу про відгули й відпустки

  Який би варіант працевлаштування ви б не обрали, пам’ятайте, що в будь-якому випадку ваша трудова діяльність має бути легальною, адже тільки у цьому випадку ви забезпечите собі соціальний захист. Подбайте про своє майбутнє сьогодні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора