Пошук

«Що потрібно знати про туберкульоз?»

Дата: 13.01.2022 20:08
Кількість переглядів: 422

Фото без опису

   В Україні захворюваність  на туберкульоз залишається однією з найболючіших медико-санітарних проблем.

  За даними Всесвітньої організації охорони здоров´я   Україна внесена до груп країн із високим рівнем захворюваності на туберкульоз. В Україні на сухоти щорічно захворюють понад  39 тис. українців, а вмирають більше 11 тисяч.

   У    минулому 2021 році серед населення бувшого Немирівського району  ( тепер Вінницького) зареєстровано 9 випадків туберкульозу легень. В числі захворівших  дітей, на щастя,  немає. Із 9 осіб захворівших - 7 чол. (78%) працездатного віку, але непрацюючі  і  лише одна людина 40років має постійне місце роботи, та 1 пенсіонер за віком. Смертей від туберкульозу в минулому році не було.

   Для  порівняння  у 2020 році    захворіли   на туберкульоз 13 осіб,  вік захворілих – від 5 років до 80. Із числа захворілих   - 9 осіб  (69%) працездатного віку , але непрацюючі, 1 дитина п’яти років та  2 пенсіонери за віком. І лише один чоловік  (26 років) мав  постійне місце роботи. Померли  від туберкульозу  у 2020  році  - 3 особи працездатного віку.

   За    2019 рік  у   районі  захворілих  на туберкульоз - 21 чол., з яких  - у 9 чол. недугу  виявлено під час проведення щорічного профілактичного огляду, вік захворілих – від 14 до 64 років. Із числа захворілих   - 16 осіб  (76%) працездатного віку , але непрацюючі та  1 пенсіонер за віком. Померлих  від туберкульозу  у 2019 році  - 4 чоловіки  у віці  33, 50, 52 та 64 роки .  

   Захворювання на туберкульоз виникає внаслідок проникнення в організм людини інфекції – туберкульозної палички. Недуга, як правило, уражає легені. Хворі на відкриту форму туберкульозу легень поширюють при кашлі, сміху і голосній  розмові туберкульозні палички з дрібними краплями мокротиння. Разом з рідиною вони осідають на поверхнях, підлозі, грунті,  а після висихання з пилом розсіюються у повітрі.

  Туберкульозні бацили дуже живучі, не гинуть у пороху  місяцями, так само тривалий час зберігаються на одязі, посуді, речах хворого. Не витримують тільки високої температури, прямого сонячного проміння і впливу деяких хімічних речовин. Відомо, що кожний хворий відкритою формою туберкульозу (бацилярний) протягом року  може заразити до 20 чоловік. В навколишньому середовищі збудник легко переноситься повітрям і при певних умовах може зберігати свою життєздатність до 12 місяців. Інколи люди заражаються від тварин при споживанні сирого молока  хворих корів і кіз, або молочних продуктів, виготовлених з такого молока. Особливо легко піддаються зараженню діти.

   Високим залишається відсоток захворілих  серед непрацюючого населення. Велика частка хворих – із малозабезпечених сімей та осіб без постійного місця проживання.

   Захворювання також може виникати при недостатньому харчуванні, зловживанні алкоголем, палінні, проживанні в антисанітарних умовах, виснаженні нервової системи внаслідок стресів, супутніх розладах, таких як цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та після складних оперативних втручань.

  Основні симптоми захворювання:

-кашель більше двох тижнів;

-кровохаркання (наявність крові в мокротинні);

- задишка;

-підвищена температура тіла більше 7 днів;

-біль в області грудної клітини;

-поганий апетит, постійна слабкість;

-підвищена пітливість, особливо вночі;

-безпричинна втрата ваги.

При  появі вищезгаданих скарг негайно звертайтесь до лікаря!

Проходження щорічного профілактичного  огляду  є  найбільшою  гарантією своєчасного виявлення та ефективного лікування цієї серйозної недуги.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора