Пошук

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 27.01.2022 07:52
Кількість переглядів: 766

Фото без опису

  "Ми усе ще не знаємо, що зробили з євреями. Жахливі чутки доносяться з Лук’янівського кладовища.

   Але до цих пір неможливо у них вірити. Кажуть, що євреїв розстрілюють.

   Ті, хто проводжав їх до пункту, куди було наказано прийти, бачили, що усі євреї проходили через стрій німецьких солдат, кидають речі, а їх самих німці гонять далі…"

 Запис з щоденника Ірини Хорошунової  30 вересня 1941 року.

 

     27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

     Сьогодні схиляємо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Зробимо все можливе, щоб найбільші суспільну цінності – свобода, гуманізм, мир та злагода – завжди панували на нашій землі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора