Пошук

Харчові отруєння! Як їх попередити?

Дата: 10.05.2022 08:40
Кількість переглядів: 329

Фото без опису

        З настанням тепла легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і розповсюдження шкідливих бактерій у довкіллі. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, яка купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки.

    Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий у сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід, їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалету;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
  • вести боротьбу з мухами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

Гельмінтози – шкідливі «квартиранти» людини».

      Гельмінтози – найбільш поширені захворювання людини. 25% населення Земної кулі заражені гельмінтами і більще 100 млн дітей у світі через гельмінтози мають затримки росту та розумового розвитку. За даними  Всесвітньої організації  охорони здоров´я, щорічно у світі причиною  понад 16 із 50 мільйонів смертей є паразитарні та інфекційні  захворювання. За поширеністю кишкові гельмінтози посідають друге місце після туберкульозу.   Територія України має сприятливі умови  навколишнього середовища для широкого поширення  захворювань цієї групи, свідченням чого  є 2 млн  захворювань  гельміньозами, що реєструються щорічно. І ці цифри не остаточні, оскільки симптоми ураження глистами  часто не є очевидними і маскуються під інші захворювання. Продукти життєдіяльності та розпаду гельмінтів чинять на організм господаря загальнотоксичну дію. Глисти виділяють отруйні речовини,  які поступово отруюють організм людини. З´являються  головні болі, дратівливість, поганий сон.  Потерпає організм людини і від механічного ушкодження органів і тканин у місцях паразитування гельмінтів. А у випадку міграції личинок паразитів, може  порушуватися рух природних рідин та секретів (обіг крові та лімфи), розвиватися бронхообструкція  та непрохідність кишківника.

 Важливо памя´тати, що глисти не лише об´їдають  господаря, вони ще  й  зумовлюють порушення імунітету. Інвазованій паразитами дитині важче буде справитися з навалою вірусів в холодну пору року. Швидка втомлюваність, зниження аппетиту, блідість шкіри або алергічні висипання, темні кола під очима і розлад шлунку… Хто запідозрить, що ці симптоми можуть вказувати на наявність глистів?  Між цим, сьогодні в світі відомо 342 види гельмінтів, які можуть викликати захворювання у людини. В Україні  з них виявлено близько 30 видів.

Загроза підхопити непроханих гостей  особливо висока в дитячому віці, коли малюки активно контактують зі своїми однолітками на дитячих майданчиках чи у школі, тягнуть до рота брудні руки та іграшки, які побували на землі, бавляться з тваринами.

Проте і дорослі можуть легко підхопити гельмінтів та співіснувати з ними роками. Для того, щоб заразитися паразитами, не обов´язково  навіть відвідувати екзотичні країни або не мити руки.  Заразитися можна, якщо випити забруднену воду, з'їсти  овочі або фрукти, забруднені яйцями гельмінтів та в цілому через недотримання основних правил санітарії та особистої гігієни. Якщо таке станеться, то основними симптомами буде не скреготіння зубами (бо це міф), а біль у животі, діарея, нудота, здуття живота, постійна втома, проблеми зі сном, зниження    апетиту чи невмотивована втрата ваги. Рідше можуть розвиватися такі симптоми, як підвищення температури тіла та сухий кашель.  Перш за все  не слід займатися самолікуванням.  При підозрі на глистяну інвазію необхідно звернутися до лікаря.Не поспішайте бігти в аптеку за антигельмінтними засобами. Як правило це досить серйозні засоби, які не можна застосовувати без призначення лікаря. За рекомендаціями ВООЗ, їх рекомендують для профілактики лише в тих країнах, де є високий ризик зараження. Україна до них не відноситься, тому прийом препаратів рекомендовано проводити тільки після того, як аналізи підтвердять наявність гельмінтів. Обстежитись на наявність гельмінтозів у нас в районі можна в мікробіологічній лабораторії  Немирівського  відділу конторолю та профілактики хвороб  як дорослим  так і дітям. Також наша лабораторія проводить дослідження на наявність яєць гельмінтів: води  питної, грунту, піску (зокрема із пісочниць ДНЗ), а також овочів та фруктів. Всі бажаючі можуть звертатися для проведення згаданих досліджень у мікробіологічну лабораторію Немирівського   відділу конторолю та профілактики хвороб    (бувша СЕС) за адресою: м.Немирів, вул.І.Франка,32/а.

Захиститися від зараження яйцями  чи личинками гельмінтів можна  дотримуючись елементарних правил гігієни. Перш за все це виховні заходи. Дітей треба навчати всім гігієнічним заходам, а не просто проводити їх разом з дитиною. Тоді батьки можуть бути впевнені в тому, що дитина помиє руки після туалету чи вулиці, не стане їсти немите яблуко або мандарин і т.д.

 Англійське прислів´я  каже :«Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас.Виховуйте себе». Тому самі дорослі повинні дотримуватися правил особистої гігієни, і таким чином вчити дитину.

Овочі та фрукти перед вживанням  також необхідно ретельно мити.Особливо обережними треба бути  при вживанні плодів, які ростуть близько до землі,їх часто удобрюють гноєм, а в структурі цих ягід  багато мікроволосків і поглиблень, які сприяють утриманню яєць гельмінтів.

Важливо ніколи не вживати воду з відкритих водойм і некип´ячену  із невідомих джерел. Не можна забувати про те, що для профілактики глистів у дітей треба періодично мити дитячі іграшки з милом.

На вулиці батьки повинні бути найбільш уважними і стежити , щоб діти нічого не брали в рот і гралися лише в спеціально обладнаних пісочницях.

Діти повинні спати на окремих ліжках, привчіть їх підмиватися перед сном. Якщо ж у дитини виявлені глисти, на ніч одягайте їй трусики, які щільно прилягають і коротко обстригайте нігті. Якщо  ви живете на дачі, намагайтеся правильно обладнати туалети, фекалії необхідно знезаражувати. Проведіть профілактику і лікування гельмінтозів у ваших домашніх тварин.

Важливо  турбуватись про повноцінне  харчування, що в достатній кількості забезпечує організм усіма поживними речовинами, особливо  вітамінами С,Д та А.

Дотримуйтесь наданих рекомендацій і будьте здорові!

 

Немирівський відділ  «ДУ ВОЦ КПХ МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора