Пошук

Кліщі атакують!

Дата: 17.05.2022 16:15
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

   На травень припадає початок активності кліщів, які живуть у грунті й можуть атакувати людей, які сідають відпочити на молоду весняну траву.

  Кліщі можуть переносити  збудників десятків хвороб, які викликають зокрема бореліоз, відомий  також як хвороба Лайма.

  Не всі кліщі небезпечні й не кожен укус призводить до хвороби. До того ж, для передавання збудника кліщ має контактувати з кров´ю  людини не менше доби.

   З метою попередження інфікування слід запобігати покусу кліщами, які є переносниками захворювання.

   Кліщі підстерігають «донора» на кущах, високій траві. Вони відчувають запах людини або тварини за 10-15 м., тому уздовж стежин і місць випасу худоби їх завжди більше, ніж в глибині лісу, а в затінку більше, ніж на сонці. Вони віддають перевагу змішаним лісам, особливо люблять березові та липові гаї.

   Кліщ присмоктується не відразу, він досить довго лазить по людині, причому знизу до верху.

   Засоби особистого захисту від кліщів прості та доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров´я . При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (парки, сквери, діброви, гаї, ліси, галявини) рекомендується одягатися в світлий  однотонний та щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб легше було помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором.

   Через кожні 2 години під час прогулянок необхідно проводити само- та взаємоогляди.

   Кліщ присмоктується лише в певних місцях – шукає тонку ніжну шкіру ( за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових  ділянках). Якщо людина одягнута належним чином, то до шкіри кліщ не добереться.

   Для відлякування кліщів можна використовувати репеленти, які реалізовуються в аптечних мережах.

   Коли прийдете додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, гриби, які Ви принесли; кота або пса, що Вас супроводжували. Вдома слід відразу змінити одяг та білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна цей одяг залишати біля ліжка чи спати в ньому.

    Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря і лікування хвороби Лайма.

      Пам´ятайте, що видалити кліща найкраще зможе фахівець лікувального закладу – лікар-хірург. При відсутності такої  можливості видалення провести самостійно. Після видалення місце присмоктування необхідно обробити  спиртом або розчином йоду і обов’язково  пройти медичне обстеження.

 

Завідувач   відокремленого  структурного  підрозділу  Немирівського відділу  «ДУ ВОЦ КПХ МОЗ України»                                 Анатолій ХМАРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора