Пошук

Що необхідно знати про нітрати в продуктах та їх вплив на здоров'я людини

Дата: 13.07.2022 13:16
Кількість переглядів: 261

Фото без опису

   З настанням літа  в нашому харчуванні з´являється все  більше  свіжих овочів і фруктів і це добре. Однак, овочі і фрукти іноді можуть таїти і приховану загрозу.

   Особливо гостро обговорюється проблема накопичення в овочах і фруктах нітратів.

   При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато,то:

1.Нітрати під впливом ферменту нітратредуктази перетворюються  в  нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і окислюють в ньому 2-х валентне залізо в 3-х валентне. В результаті утворюється речовина метгемоглобін, який вже не здатний переносити кисень. Тому порушується нормальне дихання клітин і тканин організму (тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин, і різко падає кількість білка.

2.Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.

3.Нітрати знижують вміст вітамінів  в їжі,  які входять до складу багатьох ферментів,  а через них впливають на всі види обміну речовин.

4.При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози.

5.Встановлено, що нітрати сильно впливають на виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини.

   Особливо чутливі до нітратів діти грудного та самого раннього віку.

   Як звільнитися від надмірної кількості нітратів, що містяться в овочах і фруктах?

   Що на це відповісти? Звільнитися повністю неможливо,  так як нітрати – обов’язковий  атрибут кругообігу азоту в природі, необхідний для  живлення  рослин, без яких неможливі складні біологічні процеси синтезу рослинного білку.

   Вони були, є  і будуть, навіть, якщо повністю відмовитись від застосування мінеральних добрив.

   Накопичення нітратів в овочах залежить не тільки від доз і строків мінеральних підживлень. Їх кількість визначається і біологічними особливостями культури, і погодними умовами,і навіть тим, де вирощені дані рослини (на сонці, в тіні або в теплиці).

   Добова допустима доза  (ДДД) нітратів для дорослої людини становить 300-325 мг/добу.

  Основне їх джерело - столовий буряк, капуста, петрушка, кріп, морква, редиска,сельдерей, салати, зелена цибуля.

   Надходять нітрати в наш організм в невеликій кількості із питною водою, м’ясом, молоком та сиром.

    Чи знаєте ви, що в різних частинах рослин кількість нітратів різна?  Найбільш багата нітратами судинопровідна система рослин, розміщена ближче до коріння. Вміст нітратів різний від листової пластинки до листового черешка і далі до стебла. Наприклад, в листках петрушки, сельдерею, кропу їх на 50-60% менше, ніж в стеблі.

    У верхній частині моркви нітратів на 80% менше, ніж в серцевині. Зате, в огірках, редисці, навпаки нітрати накопичуються у верхньому шарі (шкірці) до 70% більше, ніж в серцевині. Аналогічно – в дині,  кавуні, тому не слід вживати недозрілу м’якоть, яка прилягає до шкірки.

   Огірки краще почистити і зрізати місце прикріплення  до стебла.

   Отже,  використовуючи  в їжу ті частини рослин, які завідомо містять найменшу кількість нітратів, можна знизити їх надходження до нашого організму практично вдвоє.

   Це дуже важливо знати при приготуванні  сирих вітамінних салатів.

   А що робити з тими частинами овочів, які «люблять» накопичувати нітрати? Не викидати ж їх. Звісно, ні, занадто дорого! Тут на допомогу можуть прийти деякі секрети кулінарної обробки.

   Навіть елементарна попередня обробка – обов’язкове  промивання та чистка овочів знизять кількість нітратів на 10-15%.

При тривалому  вимочуванні (протягом двох годин)  у воді  листя петрушки, кропу, салату втрачається 15-20% нітратів.

Щоб знизити на 25-30% вміст нітратів у картоплі, капусті достатньо однієї години вимочування.

Втрати нітратів при відварюванні овочів проходять за рахунок  їх дифузії у воду.

   В процесі відварювання столового буряка, моркви, найбільш інтенсивний перехід нітратів у відвар проходить в перші 30-40хв., далі процес призупиняється. Картопля при відварюванні втрачає їх до 80%, морква – до 70%, столовий буряк – до 40%.

Відвар слід злити, а з овочів готувати салат чи подавати до столу у відвареному  вигляді.

  При солінні, консервуванні, маринуванні перші 3-4 дні  йде інтенсивне утворення нітратів і нітритів.Тому не варто квапитись їсти свіжо засолену капусту чи огірки, раніше ніж через 10-15 днів. Що стосується маринування, рекомендуємо якнайменше використовувати кріп, який має високий вміст нітратів.

  Якщо ви будете користуватися даними рекомендаціями, то безумовно знизите кількість нітратів у добовому раціоні.

  Чи потрібно прагнути звільнятись від них повністю? Практично – це неможливо, так як  борючись з нітратами ви знизите кількість вітамінів, особливо вітаміну «С».

  Поступайте розумно і практично. Дбайте про введення в раціон більше чорної та червоної смородини(в любому вигляді) і інших ягід та фруктів, багатих на вітаміни. Пийте зелений чай. Це природні нейтралізатори нітратів, які поступають в наш організм.

  Намагайтеся купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях. Там існує ймовірність, що продукти перевірені. При купівлі овочів та фруктів вимагайте висновок лабораторії  ветеринарно-санітарної експертизи. У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах, ягодах і зелені. При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.  

   З метою попередження захворювань, пов’язаних із вживанням продукції  з високим вмістом нітратів Немирівський відділ контролю та профілактики хвороб  завжди  готовий  проводити лабораторні дослідження овочевої продукції, як від організованих дитячих колективів так і від населення.

 

 

Завідувач відділу контролю та профілактики хвороб                      Анатолій Хмара


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора