Пошук

Радіація навколо нас

Дата: 02.08.2022 13:53
Кількість переглядів: 791

Фото без опису

    Радіаційний фон — іонізуюче випромінювання земного та космічного походження. Радіаційний фон Землі складається з кількох компонентів.

    Це космічне випромінювання природних радіонуклідів середовища; випромінювання штучних радіоактивних Ізотопів. Випромінювання природних радіонуклідів та космічне випромінювання створюють природний радіаційний фон.

    За  період з 01.01 по 29.07.2022р фахівцями  Немирівського відділу  ДУ «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» виконано  569 вимірів радіаційного фону в контрольних точках.

    Показники становлять від 0,012 мP/год до 0,024 мP/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

    Незалежно від того, у якому куточку Землі живе людина, вона постійно зазнає впливу радіації, тому що в будь-якій місцевості завжди є певний радіаційний фон.

    Найбільшу дозу людина отримує від природних джерел радіації та під час медичних досліджень.

    Вплив радіаційного фону на здоров'я людини

    Життя на Землі виникло і розвивається в умовах постійної дії радіації.

        Сучасні дослідження в галузі радіобіології довели, що при дозах, які відповідають природному радіаційному фону 1-2 мЗв  на рік (0,011-0,023 мР/год), дія радіації безпечна для людини. Але навіть невелике підвищення рівня радіації може викликати генетичні дефекти, які, можливо, виявляться у дітей та онуків людини, що була опромінена.

       При великих дозах радіація спричиняє серйозне ураження тканин. Наприклад, отримана протягом кількох годин поглинута доза іонізуючого опромінення 1 Зв викликає небезпечні зміни в крові, а доза 3-5 Зв у 50% випадків спричиняє смерть. Безпечний рівень природного радіаційного фону має бути не вищим за 30 мкР.  Для захисту населення від внутрішнього опромінення радіоактивними речовинами в Україні нормовано питому активність радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90, що містяться в харчових продуктах та питній воді.

 

  Лікар-лаборант-гігієніст   ВСП Немирівський відділ  ДУ «Вінницький обласний  Центр контролю і профілактики  МОЗ України»                   Олексій Лозінський

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора