Пошук

ДЕЗИНФЕКЦІЯ КОЛОДЯЗІВ

Дата: 27.12.2022 08:36
Кількість переглядів: 175

Фото без опису

Шановні жителі громади.

В листопаді та грудні місяці спеціалістами Немирівського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  було відібрано та доставлено у Вінницьку регіональну лабораторію для досліджень на відповідність ДСанПіН 2.2.4-171 Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» проби води з колодязів, розміщених в м. Немирові по вул. Івана Франка, 14, Івана Франка, 26, вул. Св’ято-Троїцька, 9, вул. Соборна, 159 та с. Ковалівка вул. Заводська,5, вул. Урожайна,36, вул. Центральна, 56, вул. Соборна,10. Відповідно експертним висновкам, за результатами проведених лабораторних досліджень вода питна за фізико-хімічними та мікробіологічними випробуваннями не відповідає ДСанПіН 2.2.4-171 Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»,  а саме перевищення вмісту нітратів – 55,9-95,7 мг/куб. дм при нормі не більше 50 мг/куб. дм.; вміст загальних колі форм, КУО/100 куб. см від 8 до 180 при нормі не більше 1; присутність Е.Coli при нормі не допускається.

Для поліпшення якості води в колодязях  провести негайну чистку криниць!  Воду питну з колодязів використовувати для питного водопостачання лише після проведення очистки, дезінфекції колодязів та проведення повторних досліджень з отриманням висновку, який буде відповідати ДСанПіН 2.2.4-171 Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Рекомендується   чистити питний колодязь (бетонний, цегельний, бетонний або пластиковий) регулярно – раз в 1-1,5   роки. При цьому також необхідно виконати дезінфекцію джерела.

Для дезінфекції визначають об’єм (V) води в колодязі в кубічних метрах за формулою: V=S*H (S- площа дзеркала води, Н – висота стовпа води).

Площу дзеркала води визначають відповідно до форми зруба, а саме:

-при прямокутній формі зруба: S=А·В, де А, В – довжина сторін;

-при циліндричній формі зруба:  S= 3,14·R2, де  R – радіус колодязя, аналогічно проводиться розрахунок об’єму води трубчатого колодязя, враховуючи статичний рівень води в колодязі.

Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5-2 години.

Якщо вода у колодязі холодна ( +4 Со– +6 Со) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.

Після дезінфекції об’ємним методом  криницю повністю звільняють від води за допомогою насоса або відер. Перед тим як спуститись у колодязь необхідно з’ясувати наявність  у ньому вмісту вуглекислого газу.  Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.

Колодязь очищають від сторонніх предметів та намулу. Стінки зрубу очищують від обростання, за потреби ремонтують. Після чого здійснюють дезінфекцію зрубу методом механічного зрошення або гідропультом.

Завершивши дезінфекцію зрубу, необхідно почекати, доки набереться колодязь водою.  Після чого дезінфікують водну частину колодязя, що являється заключною (повторною) дезінфекцією об’ємним методом. З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток,  розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі: «Акватабс-8,68»,  «Жавель-клейд»,  «Жавілар Плюс», а також гіпохлорит кальцію та інші.

Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

Під час проведення даних робіт необхідно строго дотримуватися техніки безпеки, для роботи внизу знадобиться користуватися каскою і болотними чобітьми; категорично заборонено опускатися вниз самостійно, обов’язково на поверхні повинен перебувати ще дві людини; рекомендується страхуватися за допомогою мотузки, так як в’язкий ґрунт може засмоктувати. Після проведення всіх робіт необхідно провести ретельну промивку шахти і кілька разів вибрати воду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора