Пошук

ОБЕРЕЖНО ПТАШИННИЙ ГРИП

Дата: 01.03.2023 13:32
Кількість переглядів: 131

 

З метою своєчасного реагування на надзвичайні ситуації пов'язані з гостроінфекційним захворюванням птиці та вжиття заходів направлених на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні, Вінницьке районне управління Держпродспоживслужби інформує, що поблизу кордону з Вінницькою областю зареєстровано спалах захворювання на високо патогенний грип птиці,  враховуючи шляхи міграції цільових видiв дикої перелітної птицi, військових дiй, які можуть впливати на розширення зони високого ризику виникнення грипу птиці значну концентрацію поголівя птиці існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці на територію області.

Грип птиці - високо контагіозне захворювання  птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів та системи травлення.

Збудником грипу птиці є – вірус, який має спорідненість з вірусом грипу людини, коня, свині та унікальну здатність змінювати свою антигенну і патогенну структуру.

Джерело інфекції - хвора й перехворіла на грип дика перелітна та синантропна ( ворони, шпаки, лебеді, дикі качки, голуби, горобці і ін.) птиця.

Інкубаційний період хвороби 2-7 днів. Смертність птиці може досягати до 100%. Хвороба проявляється хрипами, а також посинінням видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови та діареєю.

Власникам птиці необхідно - не допустити контакту домашньої птиці з дикою перелітною та синантропною птицею закривши її в пташниках, хлівах і на подвірї.

Забороняється випускати на водоймища домашню водоплавну птицю.

В разі захворювання чи загибелі птиці Вам необхідно ТЕРМІНОВО звернутися до спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує дану територію.

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора