Пошук

Будьте пильні – ранні овочі можуть містити нітрати

Дата: 27.04.2023 15:13
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

Магазини та ринки все активніше пропонують ранні «вітамінні набори». Як вживати овочі без шкоди для здоров´я?

Чому нітрати шкідливі?

Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку.

У випадку нестачі вітамінів-антиоксидантів, нітрати в кишківнику стають нітритами, які взаємодіючи з гемоглобіном крові, перетворюють його на метгемоглобін. «Це спричиняє кисневе голодування, проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний головний бiль, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, цианоз, судоми».

Якою є допустима норма нітратів?

Перш, ніж купувати такі продукти,   раджу попросити продавця надати експертний висновок, де зазначений вміст нітратів та їхня допустима норма відповідно до сезону вирощування. Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма нітратів – 200-400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000мг/кг, у помідорах – 100-200 мг/кг, в зеленій цибулі – до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. У перших ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.

Як обирати та готувати?

Під час вибору та приготування ранніх овочів треба дотримуватися наступних правил:

1. Передусім, старайтеся купувати ранні овочі в магазинах: там продукцію перевіряють на вміст шкідливих речовин.

2. Не вибирайте великі плоди, бо це одна з візуальних ознак наявності в ньому стимулюючих речовин.

3. Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору; обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки – твердими і з тонкою шкіркою.

4. Рання капуста безпечніша, коли не дуже тверда, з яскраво-зеленими блискучими листками  і свіжим зрізом. Плоди редису мають бути не дуже великі, але тверді і рівномірно забарвлені, без темних і жовтих плям. При виборі болгарського перцю звертайте увагу на чашечку – вона має бути зелена і мати свіжий  зріз.

5. Найбільше нітратів – у серцевині чи качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля качана, краще не вживати. Обов’язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.

6. У домашніх умовах можна дещо зменшити шкідливий вміст нітратів. Головне правило – перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква), а також замочіть їх на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть іще раз.

7. В огірках і редисі бажано чистити шкірку, зрізати плодоніжки і хвостики не менш, як сантиметр з обох бокiв. Це ж стосується й ранньої моркви, буряка. Стебла зелені (петрушка, кріп тощо) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тож краще їх не вживати.

8. Овочі, які не піддаєте термообробці – огірки, помідори, капуста, зелень – перед вживанням окропіть лимонним чи гранатовим соком: їхня кислота має властивість знешкоджувати нітрати. Нітросполуки в шлунку перетворюються на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їхнє розмноження.

9. При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар із ранніх овочів необхідно злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі.

10. Медики також застерігають: не варто тримати овочі довго навіть у холодильнику, адже при зміні температури і тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

11. Салати найкраще готувати на один раз і не зберігати розрізані овочі в холодильнику.

За даними всесвітньої організації охорони  здоров´я саме вживання овочевої продукції  із високим вмістом   нітратів являється причиною виникнення більшості харчових отруєнь.

З метою профілактики таких отруєнь  серед  населення нашого району   лабораторіями      Іллінецького відділу   ДУ «ВОЦКПХ  МОЗ України» Вінницького району      проводяться  лабораторні дослідження овочевої продукції, як від організованих  колективів, у тому числі дитячих,  так і від населення.

Дотримуйтесь наданих рекомендацій та смакуйте на здоров´я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора