Пошук

ОБЕРЕЖНО! СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ!

Дата: 18.08.2023 14:46
Кількість переглядів: 185

Фото без опису

 Стихійна торгівля харчовими продуктами – є загрозою здоров’ю та добробуту населення. Стихійні місця торгівлі  стали серйозною проблемою. Мешканці та гості Немирівської територіальної громади не замислюються над тим, яку небезпеку несе стихійна торгівля, а також, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо купувати харчові продукти у зазначених місцях.

 У жодній європейській країні не можна побачити вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.

     Нагадуємо, що стихійна торгівля є незаконною, оскільки ніхто не контролює якість та безпечність харчових продуктів, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, медичні книжки відсутні, порушується температурний режим реалізації та зберігання, тощо), така продукція не маркована відповідно вимог законодавства. В більшості випадків  торгівля проводиться з землі або з пристосованих прилавків. Придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це небезпечно та є шляхом до інфекційних захворювань.

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігає покупців, що купівля продуктів на стихійних ринках – великий ризик! Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тому продавці стихійних ринків свідомо порушують законодавство та ставлять під загрозу здоров’я покупців. Звертаємось до мешканців та гостей Немирівської територіальної громади із закликом – не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!

Харчові продукти мають продаватися у спеціалізованих магазинах та на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлено холодильне обладнання і проводиться контроль за зберігання та реалізацією продукції, що є гарантією придбання споживачем якісної та безпечної продукції.

Саме на агропродовольчих ринках знаходиться державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання. Відповідальна особа ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у свою чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу. Якщо для прикладу взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні постійно надавати їх на перевірку.       І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді пляшки  збирають на смітниках. Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця.

  Придбані продукти харчування у невстановленому місці,  у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини.

  Варто зазначити, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування.

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Вінницькій області

Фото без опису   Фото без опису   Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора