Пошук

Відомості про які банки, фінансові установи зазначати в декларації?

Дата: 20.11.2023 11:17
Кількість переглядів: 796

Фото без опису

  У декларації відображаються відомості про банківські та інші фінансові установи, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно станом на останній день звітного періоду (за умови, що рахунок відкрито не менше ніж за 30 календарних днів, що передували останньому дню звітного періоду) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду (п. 8-1 ч. 1, ч. 2 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції»).

  Такі відомості зазначаються незалежно від:

  • того, знаходиться банк, фінансова установа (головний офіс) в Україні чи за кордоном,
  • типу рахунку,
  • особи, яка відкрила рахунок, орендувала індивідуальний банківський сейф (комірку) (це може бути суб’єкт декларування, член його сім’ї чи третя особа),
  •          наявності коштів, майна на рахунку, у сейфі (комірці) станом на кінець           звітного періоду чи протягом звітного періоду.

  У декларації відображаються відомості про всі банківські та інші фінансові установи, де  є / були відкриті рахунки станом на останній день звітного періоду (за умови їх відкриття за 30 календарних днів, що передували останньому дню звітного періоду) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.

  Декларуванню підлягають відомості про банки, фінансові установи, в яких рахунки відкриті/були відкриті лише на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї. У разі відкриття (наявності) рахунків на ім’я юридичної особи (в тому числі, учасником / засновником / керівником якої є суб’єкт декларування / член  його сім’ї) відомості про банк, іншу фінансову установу у декларації не зазначаються.

  Для правильного відображення відомостей про фінансову установу  та залишки коштів на рахунках, слід звертатися до банківської або іншої фінансової установи, де вони відкриті.

! ! ! Завершення строку дії банківської платіжної картки або припинення надходжень на таку картку / рахунок не тягне за собою автоматичне закриття рахунка у банківській установі (наприклад, у разі завершення соціальних виплат у зв’язку з досягненням дитиною 3-річного віку або припинення надходження заробітної плати у зв’язку з припиненням трудових відносин), крім випадків, передбачених законом або договором.

  Банківськими установами України є юридичні особи, які на підставі банківської ліцензії мають виключне право надавати банківські послуги, відомості про які внесені до Державного реєстру банків, що ведеться Національним банком України.

  Іншими фінансовими установами є юридичні особи, які відповідно до закону надають одну чи декілька фінансових послуг, а також інші послуги (операції), пов’язані з наданням фінансових послуг, у випадках, прямо визначених законом, та внесені до відповідного реєстру в установленому законом порядку (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», п. 65 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії»).

  Для цілей декларування до фінансових установ можуть належати, наприклад, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, інвестиційні фонди і компанії, фонди фінансування будівництва та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг, а у випадках, прямо визначених законом, – інші послуги (операції), пов’язані з наданням фінансових послуг.

 

! ! !  З 12.10.2023 відомості про банківські рахунки (IBAN) не підлягають декларуванню (в силу змін, внесених до п. 8-1 ч. 1 ст. 46 Закону), водночас залишається обов’язок зазначати відомості про саму банківську або іншу фінансову установу, осіб, які мають право розпоряджатися принаймні одним рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфа в такій установі, осіб, які відкрили принаймні один рахунок на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї в такій установі. 

До моменту внесення змін до форми електронної декларації у блоці полів «Інформація про тип та номер рахунка, банківського сейфу (комірки)» рекомендується обирати позначку «Не застосовується».

  У разі наявності на рахунках у банківських або інших фінансових установах грошових коштів суб’єкта декларування або члена його сім’ї ці кошти підлягають відображенню у розділі 12 «Грошові активи» декларації за умов, викладених у відповіді на запитання 156 Роз’яснень НАЗК( http://surl.li/bdira).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора