Пошук

ГРИП та ГРВІ, що робити, щоб вберегтися?

Дата: 14.02.2024 10:47
Кількість переглядів: 23

Фото без опису

   На 06-му тижні 2024 року у Вінницькій області спостерігається середній рівень інтенсивності захворюваності  на грип та ГРВІ. Всього захворіло 11 195 осіб, в т. ч. 62 особи, що мали лабораторно підтверджені випадки COVID-19, серед захворілих 5500 (49,1%)дітей. Захворюваність склала  732,5 випадки на 100 тис. нас. та є на 24 % вище базового рівня. В порівнянні з минулим тижнем захворюваність знизилась на 13,7%.  Було госпіталізовано 494 особи, в т. ч. 278 дітей.

     За останній тиждень зареєстровано 1 летальний випадок. З початку епідсезону на території Вінницької області зареєстровано 2 летальні випадки.

      Базовий рівень захворюваності на  грип та гострі респіраторні вірусні інфекції перевищений у Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Могилів-Подільському та Тульчинському районах.

       Враховуючи ситуацію із захворюваністю та з метою попередження подальшого ускладнення епідемічної ситуації з грипу, ГРВІ та COVID-19 Держпродспоживслужба рекомендує:

-   Уникати скупчень людей - аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.

-   Користуватися одноразовими масками при необхідності - щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Так маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу - волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках - їх потрібно одразу викидати у смітник.

-   Регулярно  провітрювати  приміщення  і  робити  вологе  прибирання  - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії,  що  можуть  залишатися  активними  впродовж  годин  після перебування у приміщенні хворої людини.

-   Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми - для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

-   Мати чисті руки - інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

-   Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками - як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.


       Вакцинація: найефективніший засіб захисту.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу.  Вакцина  захищає  від усіх  актуальних  штамів  грипу,  є  безпечною   і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації - напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

 

Вінницьке районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора