Пошук

Сальмонельоз та його профілактика

Дата: 24.04.2024 19:17
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

     Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.

        Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.

        Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця,  кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій.  Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

         Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.

         З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

•        мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;

•        ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;

•        не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

•        використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;

•        не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

•        купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

•        придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;

•        не споживати продукти сумнівної якості;

•        ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

•        дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;

•        продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

•        використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;

•        під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.

 Слід пам’ятати! Дотримання гігієнічних правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.

Вінницьке районне управління Головного управління              

 Держпродспоживслужби  у   Вінницькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора