Африканська чума свиней
У зв'язку з виявленням захворювання на африканську чуму свиней в Кіровоградській та Київській областях, Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області з метою недопущення розповсюдження збудника АЧС на території району інформує, що АЧС — вірусна хвороба, яка дуже швидко поширюється. Але поширюється лише контактно. Тому більшість спалахів пов’язано з переміщенням не тварин, а людей і недотриманням правил біобезпеки.
Що необхідно знати
– вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я;
– людина (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
– збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, понад 3 місяці – у гною, до 4-8 місяців – у ґрунті.
Вірус залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування консервує збудник, а прогрівання впродовж години до температури понад 50°С – знезаражує його.
Найголовніше, що треба розуміти: найвищий ризик занесення вірусу цієї хвороби становлять не дикі свині, а люди (волосся, піднігтьові простори, одяг, взуття). При цьому заходи біобезпеки повинні поширюватися на всіх без виключення на свинофермі: і на власника, і на пересічних громадян тощо. Адже будь-хто з них є поверхнею для перенесення вірусу АЧС.
Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней?
АЧС – це:
• гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
• висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
• інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
• вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому немає лікування);
• хвороба (хворобливий стан організму – тварина має підозрілий вигляд, не такий, як завжди);
• хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).
Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних правил:
- утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі і взутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;
- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
- ретельно і комплексно боротися з гризунами;
- проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин.
В нашій країні сало — один із національних фірмових продуктів, тому надто необачно нехтувати благополуччям в галузі свинарства.