Пошук

ВАЖЛИВІСТЬ ВАКЦИНАЦІЇ: ЯКІ ПРАВА Є У БАТЬКІВ, І ЯКІ ОБОВ’ЯЗКИ – У МЕДИКІВ?

Дата: 11.02.2019 13:36
Кількість переглядів: 1843

Фото без опису         

       Фото без опису ЗАПИТАННЯ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПРИ ВІДВІДУВАННІ СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ:

Чому так важливо, щоб щеплення отримала максимальна більшість людей?

Чому не можна захистити себе персонально?

         Щеплення не формує пожиттєвий імунітет. Переважно, дія щеплення триває десять років. Але завдяки масовому щепленню в суспільстві формується так званий "колективний імунітет". Колективний імунітет — це достатня кількість людей у якійсь конкретній спільноті (не менше 95% населення), які мають достатній рівень імунітету проти того чи іншого інфекційного захворювання. В Україні цей відсоток значно нижчий. Експерти називають різні цифри (60-80%). Це створює умови для спалаху хвороб, як відбувається зараз із  захворюванням на кір. 

Чи дає щеплення гарантію, що людина не захворіє?

          Щеплення не дає такої гарантії. Людина може захворіти. Але більшість хвороб страшні своїми ускладненнями. Щеплення дає гарантію, що хвороба не стане смертельною або не призведе до серйозних порушень у здоров'ї людини. 

Чому дітей без щеплення не допускають до дитячих колективів?

         Якщо навіть не посилатися на статті Законів, які є досить суперечливими, то варто послухати пояснення відомого та авторитетного лікаря Євгена Комаровського: 

         "Найстрашніша, найбожевільніша ситуація виникає тоді, коли суспільство вирішує робити щеплення, але половина робить щеплення, а половина – ні. Це призводить до того, що хворіти починають дорослі. Коли не щеплено нікого, то з вірусом люди зустрічаються в дитинстві. Коли щеплено половину, то шанси підхопити вірус у дитинстві зменшуються, і з ним починають стикатися дорослі. А дорослі хворіють значно важче за дітей. І тоді ціна кору багаторазово зростає, і дорослі починають вмирати", – заявив лікар.

         Тобто, дитина, яка не має щеплення, може заразити, наприклад вихователя або вчителя, 17-річного старшокласника, якщо останнє щеплення від кору вони отримували більше, ніж 10 років тому. 

         Навіть в найдемократичніших суспільствах, коли мова йде про суспільну загрозу виникнення епідемії - приймаються дуже серйозні рішення, аби запобігти цьому. 

         Наприклад, у Бельгії у 2008 році виник високий ризик розвитку спалаху поліомієліту. Було видано відповідний нормативний документ, згідно з яким батьки, що відмовлялися проводити щеплення своїм дітям без медичних протипоказань, спочатку викликалися на бесіду, а в разі неефективності — сплачували високий штраф або навіть засуджувалися до ув’язнення терміном на 5 місяців.

Що робити тим батькам, які купили довідку, що у дитини є всі щеплення відповідно до віку?

         Їм потрібно усвідомити, що вони наражають і свою дитину, і інших людей - на ризики. Але вийти з цієї ситуації непросто. Якщо в картці у дитини є позначки про щеплення - зробити їх ще раз просто так неможливо. Або ж людина має написати пояснювальну, чому так сталося, та бути готовою до відповідальності, або ж щеплення потрібно робити у приватному порядку. Їхати в аптеку, де продають вакцину, та зробити щеплення там. Або з дотриманням всіх вимог транспортувати дозу вакцини до медзакладу. 

Кому не можна робити щеплення з медичних причин?

         Щеплення можна робити тільки тоді, коли в дитини на даний момент немає гострої інфекційної хвороби: ні нежитю, ні проносу, ні висипань, ні підвищеної температури. Чому саме гострої та інфекційної? Тому що кожна вакцина — це навантаження на імунітет. І для того, щоб відреагувати на щеплення і виробити достатню кількість антитіл, організм має бути більш-менш вільний від інших «справ», пов’язаних із становленням імунітету.

         Категорично не можна робити онкохворим дітям, дітям з імунодифіцитом та дітям, які схильні до судом. Ця група дітей перебуває під захистом колективного імунітету та як раз складає ті 5-6% похибки на загальну вакцинацію. 

Як бути, якщо у дитини гостра алергічна реакція на компоненти вакцини?

         Переважно батьки називають так абсолютно нормальну реакцію на вакцину АКДП. В склад вакцини вводиться спеціальні речовини, які викликають гострі запальні процеси в тому місці, куди вакцину вкололи. Для чого це потрібно? Вакцина не потрапляє в кров, а залишається в м’язах. Там починається запалення, і імунні клітини з усього організму прямують в місце уколу “знайомляться” з препаратом. Вироблення імунітету відбувається саме так: не препарат розноситися по організму, а імунні клітини знайомляться з ним в стегні або “5-й точці”. Про реакцію на щеплення АКДП обов'язково мають попередити батьків, а також дати рекомендації, як себе поводити. 

А тому,  щоб дорослі та діти були убезпечені від інфекційних хвороб і вчасно зробили щеплення  треба звернутися до свого сімейного лікаря в лікарську амбулаторію Немирівського міського ЦПМСД.

Станом на 01.02.2019 року на підприємстві  е в наявності наступні вакцини:

Назва вакцини

Кількість доз

Еувакс VFA 16010

7

Вакцина для профілакики  дифтерії та правця адсорбована 221500716A

166

ЕУВАКС VFA 16018

7

ДІФТЕТ ДТ ВАКЦИНА дифтерії та правця 2117

11

АКДП 282Р6016

50

Еувакс  Б vFA16022

11

Вакцина БЦЖ, ЛІОФІЛІЗОВАНА/ВСG у комплекті з розчинником по 1 мл 295-1

20

Вакцина для проф.дифтерії, правця та кашлюку серії 282Х7003В

92

Еувакс В вакцина для профілактики гепатиту В,серія UFA17011

1

Імовакс поліо серія P3D331V

50

Поліо Сабін АОР4А567АА

120

Пріорикс комбінована для проф.кору,епідем.паротиту,краснухи серії AMJRD750AA

14

 

вакцина кон'югована типу В серії 114Т7056

22

Пріорикс комбінована для проф.кору,епідем.паротиту,краснухи серії AMJRD839AA

70

 

ПОЛІО САБІН серії АОР4А565АВ

40

Вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи,1 доза серії R006760

11

 

Головний лікар

Немирівського міського ЦПМСД

 В.Чернега


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора