Пошук

БЕЗПЕКА ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ НОВОРІЧНИХ ТА РІЗДВЯНИХ СВЯТ

Дата: 18.12.2019 09:58
Кількість переглядів: 377

Фото без опису

     На порозі Новорічні та Різдвяні свята. А яке ж свято без прикрашеної ялинки, хлопавок та бенгальських вогнів? Багаторічний досвід свідчить, що більшість надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж, що виникають під час святкування Нового року, трапляється через недотримання елементарних вимог безпеки при влаштуванні новорічної ялинки, через необережність під час використання різноманітних піротехнічних виробів та власну недбалість.

   У зв’язку з цим Департамент цивільного захисту Вінницької облдержадміністрації нагадує основні вимоги правил пожежної безпеки при влаштуванні Новорічної ялинки:

  • ялинка повинна встановлюватися на стійкій основі;
  • за відсутності в приміщенні електричного освітлення (під час можливого відключення тощо) святкування Новорічної ялинки повинно проводитися тільки протягом світлового дня;
  • не слід дозволяти дітям самостійно вмикати гірлянди;
  • небезпечно залишати ялинку з увімкнутими вогниками без нагляду;
  • ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації;
  • встановлювати ялинку слід на відстані не менше 1 м від меблів та опалювальних приладів;
  • ілюмінація повинна бути виконана з додержанням правил улаштування електроустановок;
  • у разі використання електричної освітлювальної мережі без понижуючого трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 Вольт;
  • при виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння тощо ) вона повинна бути терміново вимкнена;
  • забороняється застосовувати для ілюмінації ялинки свічки;
  • небезпечно одягати дітей в новорічні костюми з легкозаймистих матеріалів (вати, паперу, марлі і т.д.);
  • не дозволяється оздоблювати ялинку прикрасами з легкозаймистих матеріалів (целулоїдними іграшками, марлею, ватою, тощо).

   Основні вимоги правил пожежної безпеки при влаштуванні Новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат, а їх дотримання зробить зимові свята дійсно неповторними та щасливили, не затьмаривши жодної миті святкової радості.

   Ще одну «новорічну небезпеку» складають піротехнічні вироби. В останні роки їх святковий арсенал суттєво поповнився і зимові свята важко уявити без всіляких петард, ракет і різноманітних салютів. Головними споживачами «запальної» продукції є діти. Бо саме вони найбільше чекають від свят не тільки подарунків, але й яскравого, феєричного світла. Святкування, за дитячим сценарієм, повинні прикрасити саме хлопавки, бенгальські вогні, салюти, ракети та петарди.

   Купуйте лише ліцензовані піротехнічні вироби. Використовуйте їх відповідно до супроводжуючих інструкцій, розміщених на виробі. Не забувайте, що користування такими приладами в приміщеннях категорично забороняється!

   Особливу увагу під час святкування новорічних свят потрібно надати дітям. Пам'ятайте: в жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у місцях, у яких їх легко зможе знайти дитина. Ніколи не дозволяйте малюкам бавитися з такими іграшками, бо це може коштувати їм здоров’я чи навіть життя!

При перших ознаках пожежі – не панікуйте. Насамперед визначте, що саме горить. Якщо це гірлянда – негайно вимкніть її з розетки. Палаючу ялинку необхідно залити водою або накрити змоченою у воді ковдрою. Пам’ятайте, при виникненні пожежі необхідно негайно телефонувати до служби порятунку «101». Рятувальники готові прийти вам на допомогу і у будні, і у дні свят.

  Отже, основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат. Але суворе їх дотримання дозволить не затьмарити веселі Новорічні свята, уникнути неприємності, пов’язані із пожежею.

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та псування новорічного настрою!

Будьте уважні та обережні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора