Пошук

ПОРУШЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА…..СПРАВА НЕ БЕЗКАРНА

Дата: 23.02.2021 14:59
Кількість переглядів: 1076

Конституція України визначила, що «кожен має право володіти, користуватись та розпоряджатися своєю власністю…»(ст.41 КУ). Однак, сьогодні правосвідомість власника чи землекористувача земельної ділянки, досить на низькому рівні.

 

     З моменту прийняття Постанови ВР « Про земельну реформу» та Конституції України ( КУ) земля, як основний засіб виробництва та національне багатство вже протягом 25 років є об’єктом особливої уваги, як пересічних громадян, фізичних осіб, так і юридичних осіб, які володіють значним матеріальним та фізичним капіталом. І сьогодні земля – це вже не тільки засіб виробництва, а й фактично об’єкт нерухомості, що постійно змінює свого власника чи землекористувача.

    Згідно ст. 13 Конституції України, власність ( у т.ч. приватна) зобов’язує, що в свою чергу передбачає відповідальність людини перед собою, своїми нащадками і зрештою,  перед цілим суспільством.

    Відповідно до ст. 188 Земельного кодексу України та ЗУ « Про державний контроль за використанням та охороною земель» державний контроль за використанням та охороною земель та за додержанням вимог законодавства  про охорону земель  здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері здійснення державного  нагляду (контролю).

    Територіальні  громади  як повноцінні власники  земель комунальної власності  відтепер уповноважені здійснювати самоврядний контроль за  використанням та охороною земель, а саме дотриманням користувачами земельних ділянок норм чинного законодавства, умов договорів тощо, що передбачається  ст. ст.12, 189 Земельного кодексу України, ст.33 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 20 Закону України        « Про охорону земель».  В Немирівській міській територіальній громаді такий контроль здійснюється сектором з контролю за використанням та охороною земель виконавчого апарату Немирівської міської ради.

    Непродумані дії, а часом і рішення прийняті  користувачами  земельних ділянок з порушенням вимог Земельного кодексу України, породжують недовіру до органу місцевого самоврядування, руйнують вимоги законодавства у галузі земельних відносин. Під час здійснення самоврядного контролю за дотриманням вимог земельного законодавства охоплюється широке коло земельних відносин в усій різноманітності їх проявів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора