Пошук

25 ЛЮТОГО 2021 РОКУ – 150 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Дата: 24.02.2021 09:29
Кількість переглядів: 484

     

     Поетеса Леся Українка, яку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції, народилась 25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському під ім'ям Лариси Косач.    У 4 роки дівчинка вже навчилась читати, в п'ять почала писати драматичні твори, в 9 написала свій перший вірш, а у 14 – опублікувала першу поему – «Русалка». 

     Найвідоміші вірші Лесі Українки має знати кожен українець, адже її слова стали «стрілами», що влучали в саме серце несправедливості: говорили про недолю українського народу, звинувачували інтелігенцію у байдужості.

     Поетеса залишила нам твори, які й нині дарують  нам надію та є дороговказом у житті. Найкращими віршами Лесі Українки, у яких оспівано і кохання, і Батьківщину, і незламну силу духу, і природу є: «Надія», «Конвалія», «Сафо»,   «Літо краснеє минуло», «Вечірня година».

       Усе життя і всю творчість письменниця присвятила рідному краю. Вона мріяла про щасливу долю Батьківщини. Любов до рідного краю звучить у віршах «Do»,  «Скрізь плач, і стогін, і ридання», «На роковини», «І все-таки до тебе    думка лине». 

     Особисте життя Лесі Українки – привід для окремої статті. Свої почуття, свої переживання поетеса передає у таких віршах, як «Відповідь», «На мотив з Міцкевича», «Все, все покинуть, до тебе полинуть», «Лісова пісня».

     Все життя Лесі Українки було подвигом, прикладом справжньої мудрості та волі. Хвороба позбавила Лесю змоги вести нормальний спосіб життя, єдиною відрадою стала творчість, вірші, у яких не було жодного слова нарікання на     несправедливу долю. «Хто сказав, що я слабка», «До мого фортепіано», «Як дитиною бувало», «Мріє не зрадь».

     Сьогодні Леся Українка – одна з найулюбленіших поетес багатьох любителів поезії. У своїй творчості вона створила образи, які й для нашого покоління стали прикладом національного характеру, патріотизму, мужності – тих якостей, які так необхідні, щоб будувати в рідній Україні нове життя.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора