Пошук

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ ІСТОРІЇ...

Дата: 08.05.2021 09:08
Кількість переглядів: 700

   8 й 9 травня відзначаємо День пам’яті та примирення і 76-ту річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

  День пам'яті і примирення в Україні встановлено на честь подій 8 травня 1945 року. Тоді Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил нацистської Німеччини. 9 травня відзначаємо День перемоги  і закінчення Другої Світової війни – однієї з найжахливіших трагедій людства.

   Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії. Життя понад 80 мільйонів людей усіх рас і націй було обірване насильством світового масштабу.     Україна внаслідок свого геополітичного й геостратегічного становища стала одним з основних плацдармів радянсько-нацистського фронту. Упродовж 35 місяців на її теренах велися активні бойові дії. З країни було мобілізовано майже 7 млн осіб, що становило 23% особового складу радянських Збройних сил. У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Загальні втрати України у цій війні оцінюються у 8-10 мільйонів життів.

    Довгих та страшних 2 роки і 8 місяців тривала окупація Вінниччини, протягом яких на території нашої області діяв жорстокий нацистський режим. Загарбники принесли з собою нові, не чувані до цього лиха. За офіційними даними під час окупації більше 205 тис. мирних жителів було розстріляно та замучено в концтаборах, тюрмах та гетто, більше 61 тис. чоловік вивезено на примусові роботи.

    Пам'ятні дні присвячені тим, хто загинув на фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття. Офіційне гасло пам’ятних заходів – "1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо". Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку.

  Схиляємо голови перед відважними героями, що пожертвували своїм життям заради миру у всьому світі. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир. Наша пам’ять є запобіжником від того, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора