Лабораторні дослідження питної води
Фахівцями відокремленого структурного підрозділу Немирівського відділу ДУ »Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» згідно свідоцтва про технічну компетентність № 0719-1, яке було видано 24.04.2019 р і є чинним до 23.04.2025 р. проводяться лабораторні дослідження питної води відповідно санітарним нормам ДСан ПіН 2.2.4-171-10 « Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Вода питна , призначена для споживання людиною, склад, якої за органолептичними, фізико-хімічними , мікробіологічними, паразитологічними та радіологічними показниками відповідає вимогам державних стандартів та санітарного законодавства може використовуватися для забезпечення фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових та господарських потреб населення , а також для виробництва продукції, що потребує використання питної води.
Лабораторіями відокремленого структурного підрозділу Немирівського відділу ДУ »Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводяться дослідження питної води на:
- санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води-18 показників,
- мікробіологічні показники-7 показників,
- паразитологічні показники – 2.
Санітарно-хімічні показники:
Органолептичні показники ( запах смак, забарвленість, каламутність)- фізичні властивості води, що сприймаються органами чуття:
запах – показник, що характеризує властивість води подразнювати рецептори слизових оболонок носа та синусних пазух, зумовлюючи відповідні відчуття;
смак і присмак- показники, що характеризують здатність наявних у воді хімічних речовин;
забарвленість- показник, що характеризує інтенсивність забарвлення води органічними речовинами;.
каламутність- показник наявності у воді завислих речовин органічного і неорганічного походження ( глини, мулу тощо).
Фізико-хімічні показники:
Сухий залишок-характеризує кількість розчинних речовин, мінеральних солей в 1 дм3 води.
Загальна жорсткість- погіршує розварюваність м? яса і бобових. При кипінні утворюється накип в радіаторах, посуді.
Сульфати, хлориди в кількості, що перевищують норму надають воді гірко-солоний присмак та несприятливо впливають на роботу шлункової секреції. Викликають шлунково-кишкові і серцево-судинні захворювання.
Нітрити- пригнічують кровотворну функцію організму.
Нітрати-викликають метгемоглобінемію у новонароджених та дітей віком до 3-х років ( ціаноз).
Фтор -при великій концентрації фтору у воді виникає захворювання -флюороз. В незначній кількості сприяє мінералізації і розвитку кісток та зубів.
Мікробіологічні показники- показники епідемічної безпеки питної води, перевищення яких може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини.
Паразитологічні показники – показники епідемічної безпеки
води, перевищення яких може призвести до виникнення паразитарних інвазій у людини.
Тому, слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води, яку вживаєте - це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією щонайменше на 27 показників (згідно ДСан ПіН кількість показників, які визначаються у воді значно більше) адже, мікробне забруднення чи незначна кількість певних хімічних і інших домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смаку, запаху, забарвлення), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на стан здоров? я людини.
Зав .відділом організації
санітарно-хімічних та
епідеміологічних досліджень Т. Яблонська