Пошук

Лабораторні дослідження питної води

Дата: 09.08.2021 11:14
Кількість переглядів: 336

Фото без опису

Фахівцями відокремленого структурного  підрозділу Немирівського відділу ДУ »Вінницький обласний центр     контролю та профілактики хвороб  МОЗ України» згідно свідоцтва   про технічну  компетентність          № 0719-1,  яке було видано 24.04.2019 р і є чинним до 23.04.2025  р. проводяться лабораторні дослідження питної води відповідно санітарним нормам ДСан ПіН 2.2.4-171-10 « Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

  Вода питна , призначена для споживання людиною, склад, якої за органолептичними, фізико-хімічними , мікробіологічними, паразитологічними та радіологічними показниками відповідає вимогам державних стандартів та санітарного законодавства може використовуватися для забезпечення  фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових та господарських потреб населення , а також для виробництва продукції, що потребує використання питної води.

 

Лабораторіями відокремленого структурного  підрозділу Немирівського відділу ДУ »Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»  проводяться дослідження питної води  на:

  • санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води-18 показників,
  • мікробіологічні показники-7 показників,
  • паразитологічні показники – 2.

 

          Санітарно-хімічні показники:

 

Органолептичні показники ( запах  смак, забарвленість, каламутність)- фізичні властивості води, що сприймаються органами чуття:

запах – показник, що характеризує властивість води подразнювати рецептори слизових оболонок носа та синусних пазух, зумовлюючи відповідні відчуття;

смак і присмак- показники, що характеризують здатність наявних у воді хімічних речовин;

забарвленість- показник, що характеризує інтенсивність забарвлення води органічними речовинами;.

каламутність- показник наявності у воді завислих речовин органічного і неорганічного походження ( глини, мулу тощо).

 

          Фізико-хімічні показники:

 

 Сухий залишок-характеризує кількість розчинних речовин, мінеральних солей в 1 дм3 води.

 Загальна жорсткість-    погіршує розварюваність м? яса і бобових. При кипінні утворюється накип в радіаторах, посуді.

Сульфати, хлориди в кількості, що перевищують норму надають воді гірко-солоний присмак та несприятливо   впливають на   роботу  шлункової секреції. Викликають шлунково-кишкові і серцево-судинні захворювання.

 Нітрити- пригнічують кровотворну функцію організму.

 Нітрати-викликають метгемоглобінемію у новонароджених та  дітей віком до 3-х років ( ціаноз).

 Фтор -при великій концентрації фтору у воді виникає захворювання -флюороз. В незначній кількості сприяє мінералізації і розвитку кісток та зубів.

Мікробіологічні показники- показники епідемічної безпеки питної води, перевищення яких може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини.

 Паразитологічні показники – показники епідемічної безпеки

 води, перевищення яких може призвести до виникнення паразитарних інвазій у людини.

 

        Тому, слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води, яку вживаєте - це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією щонайменше на 27 показників  (згідно ДСан ПіН   кількість показників, які визначаються у воді значно більше)  адже, мікробне забруднення чи незначна кількість певних хімічних і інших домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смаку, запаху, забарвлення), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на стан здоров? я людини.

 

 

 

Зав .відділом організації

санітарно-хімічних та

епідеміологічних досліджень                                          Т. Яблонська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора