Пошук

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ

Дата: 24.02.2022 10:36
Кількість переглядів: 757

Фото без опису

                                                                                                                           

 

   23 квітня 2021 року набрав чинності Закон № 1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку», який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року.

Документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації.

Закон запровадив новий вид військової служби - військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Відповідно до ст. 39-1Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України може бути прийнято рішення про призов громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період визначаються Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України в рішенні про його проведення.

Призов громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та їх оповіщення здійснюються командирами військових частин - стосовно громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом та/або зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву, та керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки - стосовно громадян України, які після їх звільнення з військової служби зараховані до військового оперативного резерву.

Так, 22 лютого 2022 року, Президент України видав Наказ Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період».

Відповідно до Наказу Президента України, резервісти оперативного резерву мають самостійно з’явитися у свої  військові частини або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, за телефонним дзвінком, або ж отримавши повістку для явки  у свій ТЦК та СП. Якщо резервіст з тих чи інших причин, передбачених Законом, не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджуючі документи.

Згідно з Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві ЗСУ командирами (начальниками) військових частин (установ), керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки організовується інформування роботодавців резервістів, а також районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування про мету та можливі строки залучення резервістів до виконання обов’язків служби у військовому резерві або призову на військову службу.

           ВАЖЛИВО! Громадяни України, призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та п’ятою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України "Про освіту", частиною другою статті 44, частиною першою статті 54 і частиною третьою статті 63 Закону України "Про фахову передвищу освіту", частиною другою статті 46 Закону України "Про вищу освіту".

Громадянам України, призваним на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, які на день призову на збірні пункти не працюють, на весь строк виконання ними обов’язків служби в особливий період, враховуючи час проїзду до військової частини і назад, додатково, крім щомісячного грошового забезпечення, виплачується грошова винагорода в розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, за рахунок коштів, передбачених державним бюджетом на утримання Міністерства оборони України та інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Яка відповідальність чекає за ухилення від призову? Ст. 336 Кримінального кодексу України передбачає: ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора