Пошук

Трудові відносини в умовах воєнного стану: питання та відповіді

Дата: 26.04.2022 11:11
Кількість переглядів: 423

Фото без опису

Пенсійний фонд інформує:

Трудові відносини в умовах воєнного стану: питання та відповіді

      У зв’язку з прийняттям 15 березня 2022 року Верховною Радою України Закону України №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» запроваджено ряд змін в організації трудової діяльності на період дії воєнного стану. Пенсійний фонд на основі матеріалів Державної служби України з питань праці пропонує розглянути основні питання, що виникають у зв’язку з набранням чинності цим Законом.

На кого розповсюджується дія Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»?

     Закон визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

На який період запроваджуються норми Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»?

     Закон діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

Працівник призваний на службу у ЗСУ. Які він має гарантії? Які дії кадровика? Чи робиться запис до трудової книжки?

      За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

У разі надходження повідомлення про призив працівника до лав ЗСУ видається наказ про збереження за таким працівником місця роботи, посади та середнього заробітку на весь період служби. Запис до трудової книжки не вноситься.

Які гарантії для працівників – добровольців територіальної оборони?

       Відповідно до частини першої статті 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

На час виконання працівниками обов’язків з територіальної оборони у робочий час їм гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Документами, що підтверджують участь в територіальній обороні є контракт добровольця територіальної оборони (або інший документ, що підтверджує залучення працівника до територіальної оборони).

На підприємстві запроваджено простій із оплатою у розмірі 2/3 посадового окладу. Як платити працівникам, які проходять службу у ЗСУ?

      Незалежно від запровадження на підприємстві простою, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток (стаття 119 КЗпП України).

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора