Пошук

ОБЕРЕЖНО! СКАЗ

Дата: 27.04.2022 09:45
Кількість переглядів: 340

Фото без опису

 

Епізоотичний стан у Вінницькій області   та і по Україні залишається вкрай напруженим, випадки сказу реєструються, як серед домашніх кішок та собак, великої рогатої худоби та мілкої, серед хижих тварин та інших. Не стала   винятком і Немирівщина -  за 3 міс. поточного року   вже  зареєстровано 10 випадків  покусів  або ослинення  людей тваринами  домашніми та хижими.  В одному   випадку  тварина   була  хвора на сказ.

 Для порівняння  за   2021 рік за антирабічною допомогою звернулися  55 осіб укушені  або ослинені   тваринами. У 9-ти  випадках у тварин був підтверджений сказ лабораторно.

Тим самим створюється загроза   захворювання людей сказом, іншими хворобами, що передаються  при покусах хворими  тваринами.

СКАЗ – гостре інфекційне захворювання, яке передається від хворих тварин людям шляхом покусів, подряпин чи ослинення. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, як в буйній так і паралітичній формі, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні та гризуни. Віруси летючих мишей також можуть викликати в людини смертельне захворювання.

Збудник хвороби – вірус, знаходиться в мозковій тканині та слині хворих тварин, зараження відбувається при покусах, ослиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі, змочені слиною хворої тварини, якщо слина попадає на шкіру де є подряпини, чи на слизові оболонки. Відомі випадки коли людина захворіла внаслідок того, що держала ланцюг в руках на якому залишилась слина хворої на сказ собаки.

Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих  - майже завжди ознака хвороби.

В населених пунктах надзвичайно велика кількість безпритульних тварин, що знаходяться в дворах будинків, на території дитячих закладів, шкіл, біля магазинів, на автозаправочних станціях. Викликає занепокоєння відсутність настороженості у громадян, особливо дітей, при поводженні з ними. Часто можна бачити, що діти годують та граються з безпритульними тваринами, дорослі також намагаються надавати їм допомогу, лікують хворих тварин, годують їх, при цьому отримують покуси, що в окремих випадках можуть коштувати їм життя. 

Щоб не заразитися СКАЗОМ потрібно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;

 -    повідомляти  фахівців ветеринарної медицини про хворих  або загиблих тварин;

- в разі укусу домашньою твариною слід з´ясувати  ім´я  господаря та адресу, це допоможе уникнути щеплень проти сказу тому, що за твариною можна встановити ветеринарний нагляд на протязі 10 діб з моменту укусу. Якщо тварина залишається здоровою та живою, лікування людям не призначається, або в подальшому відміняється;

-  однак, якщо тварина, яка покусала людину невідома, хижа (що втекла) чи загинула, то необхідно звернутися до лікарів за призначенням антирабічних щеплень. Щеплення повинні проводитися якомога раніше та коли лікар призначить щеплення -проводити їх регулярно, не допускати самовільної відмови та їх перерви. На період щеплень необхідно дотримуватися  режиму та вимог, що пропонують медики (не вживати спиртні напої, переохолоджуватися та інше);

  - укушені рани, подряпини, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити під проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкоджень йодом, накласти асептичну  пов´язку. Не слід зупиняти кровотечу. В цей же день необхідно звернутись за медичною допомогою;

-       не можна в гніві убивати тварину чи виганяти, або вивозити в іншу місцевість, після того, як вона нанесла покуси;

-       мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях;

-       для захисту від сказу необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Сторожових собак – в установах, підприємствах та організаціях тримати на ланцюгах, в спеціально відведеному для цього місці. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих навчальних закладів, закладів інтернатного типу, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей. 

Пам’ятайте! Якщо дотримуватись наданих порад, то можна запобігти покусів тваринами, а тим самим попередити  таке страшне захворювання  СКАЗ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора