Пошук

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

Дата: 29.09.2022 11:41
Кількість переглядів: 359

Фото без опису

 

Трудові відносини під час воєнного стану в Україні: що змінилося?

 

Воєнний стан кардинально вплинув на всі сфери життя українців, включно з трудовою діяльністю. Коротко і доступно про те, що Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану (№2136) змінив для роботодавців і працівників пропонує розглянути Пенсійний фонд України на основі матеріалів Державної служби України з питань праці.

 

Як укласти трудовий договір?

Роботодавці й працівники самі вирішують, чи укладати договір у письмовій формі. На період воєнного стану допускаються строкові договори з новими працівниками, зокрема для заміни тимчасово відсутніх працівників, які в евакуації, відпустці чи втратили працездатність.

Для кого може бути випробувальний термін?

Можна встановлювати випробувальний термін для всіх працівників, у тому числі для неповнолітніх, осіб з інвалідністю, вагітних жінок, одиноких матерів із дітьми до 14 років або дитиною з інвалідністю, внутрішньо переміщених та інших осіб, яких раніше це не стосувалося.

Чи може роботодавець змінювати умови праці?

Роботодавці можуть без попередження і згоди працівника перевести їх на іншу роботу та в іншу місцевість для відвернення чи ліквідації наслідків бойових дій, обставин, що загрожують життю чи критичним потребам людей. Але є умови:

  • на території не ведуться бойові дії (якщо ведуться, то переведення лише за згодою працівника);
  • немає протипоказань за станом здоров’я;
  • оплата не нижче середньої за попередньою роботою.

Чи діють обмеження на роботу вночі й у небезпечних умовах?

Вночі не можуть працювати без їхньої згоди вагітні жінки, матері дітей до одного року, а також особи з інвалідністю, яким протипоказана така робота.

Інші жінки й працівники з дітьми за згодою можуть працювати на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також залучатися до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові й неробочі дні, їздити у відрядження. Скорочений робочий час вночі скасовано.

Життя в умовах війни є важким випробуванням, але навіть у такі непрості часи не варто забувати про те, що лише суворе дотримання трудового законодавства, своєчасна і повна сплата ЄСВ може гарантувати в майбутньому належний соціальний захист.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора