Пошук

Чи може роботодавець в умовах воєнного стану не виплачувати заробітну плату?

Дата: 30.09.2022 12:03
Кількість переглядів: 463

Фото без опису

   24.03.2022 року набрав чинності Закон України №2136-ІХ від 15.03.2022р. «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який діятиме протягом дії воєнного стану та втратить чинність після його скасування. Ним внесено ряд змін в організації трудової діяльності та змінено порядок застосування деяких норм Кодексу законів про працю.

   Цей Закон визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності. Також його дія поширюється і на осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

   Що стосується оплати праці, то на час дії воєнного стану заробітна плата має виплачуватись працівникові на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Разом з тим, роботодавець може бути звільненим від відповідальності за порушення строків оплати праці, за умови, якщо він доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Однак, звільнення від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє роботодавця від обов’язку виплати заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

    Зі свого боку, Пенсійний фонд України наголошує, що необхідний для отримання соціальних гарантій та виплат страховий стаж може бути зарахований лише за умови повної сплати внесків із заробітної плати не менше мінімального розміру. Відстоюйте свої права та дбайте про своє майбутнє!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора