Пошук

СТРАХОВИЙ СТАЖ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 29.11.2022 15:49
Кількість переглядів: 622

Фото без опису

Набуття особою страхового стажу залежить від двох головних чинників: це офіційне працевлаштування та сплата внесків.

Однак воєнний стан кардинально вплинув на всі сфери життя українців, включно з трудовою діяльністю. Перед роботодавцями і працівниками постало питання як забезпечити роботу підприємства в нових умовах, дотримуючись трудового законодавства та забезпечивши соціальний захист працівників.

Відповіді на ці питання на основі матеріалів Державної служби України з питань праці пропонує розглянути Пенсійний фонд України.

Що робити з працівниками, які не можуть вийти на роботу і не можуть виконувати її дистанційно?

Відповідно до частини третьої статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» протягом періоду дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки» або трудовий договір може бути призупинений (стаття 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах дії воєнного стану»).

Що таке призупинення трудового договору? Це звільнення працівника?

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Хто приймає рішення про призупинення дії трудового договору?

Ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець так і працівник. Про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

Якщо підприємству не вистачає працівників (поїхали, не можуть дістатися до роботи тощо), як можна прийняти інших працівників на їхнє місце?

З метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювались в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Працівник покинув робоче місце без будь-якого повідомлення. Виїхав за межі України. Як платити іншому працівнику, прийнятому на місце тимчасово відсутнього працівника, якщо той, що виїхав, не звільнений?

Оплата праці працівнику, прийнятому на роботу за строковим трудовим договором здійснюється за посадою, на яку його прийнято. Факт відсутності основного працівника, який не виконує свої обов’язки, на це не впливає.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора