Пошук

Що потрібно знати про туберкульоз?

Дата: 16.01.2023 15:53
Кількість переглядів: 197

Фото без опису

В Україні захворюваність  на туберкульоз залишається однією з найболючіших медико-санітарних проблем.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров´я   Україна внесена до груп країн із високим рівнем захворюваності на туберкульоз,  де   щорічно хворіє  близько  39 тис. українців, а вмирають більше 11 тисяч чоловік.

За   2022 рік  серед населення  Немирівського  району  ( тепер Вінницького)  зареєстровано  15 випадків  вперше виявленого туберкульозу легень,    для порівняння - у  2021 році   було  зареєстровано лише 9 випадків. 

Смертельних випадків від туберкульозу, на щастя,  в минулому році не зареєстровано.

Захворювання на туберкульоз виникає внаслідок проникнення в організм людини інфекції – туберкульозної палички. Недуга, як правило, уражає легені. Хворі на відкриту форму туберкульозу легень поширюють туберкульозні палички при кашлі , сміху і голосній  розмові.

 Основні симптоми захворювання:

-кашель більше двох тижнів;

-кровохаркання (наявність крові в мокротинні);

- задишка;

-підвищена температура тіла більше 7 днів;

-біль в області грудної клітини;

-поганий апетит, постійна слабкість;

-підвищена пітливість, особливо вночі;

-безпричинна втрата ваги.

При появі вищезгаданих скарг негайно звертайтесь до лікаря!

Основою профілактики туберкульозу є вакцинація  БЦЖ. Щеплення роблять у пологовому будинку на 3-7 день життя дитини. Ревакцинацію проводять при негативній реакції Манту і за відсутності протипоказань у 7 років.

Батьки мають обстежити у фтизіатра дітей, у яких виявлено різку зміну реакції Манту.

Найголовніше та найперше, що потрібно робити кожній людині – це регулярно проходити медичний огляд, а також робити флюрографію. Так ви зможете виявити зaхворювання ще на ранній стадії і тим ефективнішим буде лікувaння.

Дотримуйтесь особистої гігієни, адже туберкульоз передається не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й через предмети побуту. До того ж, його мікобактерії – палочки Коха, доволі живучі, можуть існувати протягом кількох місяців. Варто завжди мати при собі чисту носову хустинку чи серветки, не користуватись чужими особистими речами, столовими приборами.

Вести здоровий спосіб життя: регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, не палити, не вживати алкоголю, наркотиків.

Мікобактерія туберкульозу може потрапити в наш організм з молоком чи м’ясом заражених тварин. Тому не варто купувати такі продукти з рук в неперевірених людей, а також варто дотримуватись правильної термічної обробки продуктів.
Регулярне прибирання в квартирі, провітрювання приміщення може захистити вас від багатьох захворювань, в тому   числі й від туберкульозу.

Звісно ж, не варто забувати про міцний сон та повноцінне хaрчування, адже саме так ми можемо зміцнити наш організм та підвищити імунітет, вони стануть могутнім щитом перед туберкульозом. У вашому раціоні повинна бути їжа, збагачена білком, а також молочні продукти (творог, молоко, сметана), масло, фрукти, овочі та мед.

 

Своєчасно проходьте  щорічний  медичний  огляд  та будьте здорові!

ВСП Іллінецький відділ ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ»     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора