ОБЕРЕЖНО! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!
2Африканська чума свиней (АЧС) — це інфекційне вірусне захворювання свиней (диких і свійських), що характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини,
АЧС – найнебезпечніша з усіх хвороб свиней
Клінічні ознаки хворих на Африканську чуму свиней:
- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
- зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
- червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней;
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Як відбувається зараження свиней:
- Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині).
- Опосередковано:
– через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
– при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:
– утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
– не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин
– не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
– не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.
З метою запобігання занесення вірусу АЧС на територію України забороняється ввезення з територій, неблагополучних щодо АЧС:
- яйцеклітин/ембріонів домашніх свиней і диких кабанів;
- сирого м’яса домашніх свиней і диких кабанів;
- усіх видів м’ясних продуктів, отриманих від домашніх свиней і диких кабанів, які не піддавались обробленню, що гарантує знешкодження вірусу АЧС;
- продуктів тваринного походження (із свиней), призначених для годівлі тварин або для використання у сільськогосподарських та промислових цілях, у фармацевтичних або хірургічних цілях, патологічного матеріалу і біологічних продуктів (із свиней);
- кормів рослинного походження для годівлі свиней (без термічної обробки, що гарантує знешкодження вірусу АЧС).
У випадку підозри на захворювання АЧС власник та/або спеціалісти ветеринарної медицини, які обслуговують дане господарство, зобов’язані негайно повідомити про це районний структурний підрозділ Держпродспоживслужби по місцю виявлення і до прибуття спеціалістів цього компетентного органу у господарстві вжити заходів щодо недопущення розповсюдження збудника хвороби (заборона переміщення тварин, сировини та продукції тваринного походження, а також обслуговуючого персоналу).
8