Пошук

Кліщі в лісі – це небезпечно!

Дата: 05.04.2023 11:23
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

  В зв’язку з настанням теплого періоду року стає актуальним питанням появи кліщів та захворювань пов’язаних з ними.

 Хвороба Лайма (бореліоз) – це природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, передається кліщами і характеризується переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. До недавна ця хвороба була поширена у Північній Америці і Європі, а останнім часом зустрічається і в наших лісах.

 Захворювання зазвичай перебігає в три етапи.

 Перший включає в себе виникнення шкірних інфекцій, часто приблизно до 4-х тижнів. На місці укусу кліща з’являється почервоніння, діаметр якого поступово збільшується, в центрі має блідніший колір. Інші симптоми включають лихоманку, кон’юктивіт, головний біль, м’язові і суглобові проблеми.

 Швидка терапія особливо важлива на цій стадії захворювання. Чим раніше захворювання лікується, тим легше запобігти хронічний перебіг.

 На другому етапі, приблизно через 6 місяців збудники поширюються в організмі, може страждати нервова система (відбувається параліч), можуть бути сенсорні порушення, рідше трапляється запалення мозку. Також страждає серце, що зрештою проявляється серцевою аритмією.

 Третій етап - це хронічна стадія. Симптоми можуть проявлятись від декількох місяців до декількох років, можуть зберігатись, або відбуватись ривками. Вони стосуються головним чином суглобів, шкіри та нервової системи.

 Хронічна стадія хвороби Лайма – це найгірше.

 Для профілактики потрібно пам’ятати, що йдучи до лісу, потрібно одягати одяг, який щільно прилягав би на кінцівках, обов’язково оглядати один одного після  перебування в лісі і при виявленні кліща зробити все можливе для його загибелі. Потрібно накласти вату з нашатирним спиртом, олією або тетрацикліновою маззю на 15-20 хвилин, після чого обережно видалити кліща.

 Для вчасного встановлення діагнозу на даний час можна провести діагностично-лабораторні обстеження після звернення до лікаря-інфекціоніста або сімейного лікаря.

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства     

Вінницького районного управління                                                                  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора