Пошук

Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування інформує:

Дата: 28.04.2023 12:48
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

Опубліковано Закон про нові правила набуття громадянства України

27 квітня, в газеті "Голос України" опубліковано Закон № 2996-IX «Про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України», який передбачає складання комплексного іспиту з основ Конституції та історії України для тих, хто бажає отримати українське громадянство, а також володіння українською мовою.

Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, крім пункту щодо забезпечення Кабміном введення в дію нормативно-правових актів, що випливають із цього Закону, який набирає чинності з дня опублікування.

Законодавчий акт вносить зміни до законів «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Раніше ми писали, що прийнятим документом:

 запроваджується як умова прийняття до громадянства України знання основ Конституції та історії України;

переглядаються строки щодо опанування державної мови на рівні, визначеному законодавством, стосовно осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які в установленому законодавством порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, і осіб, які отримали посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»;

 запроваджується зобов'язання для вказаних категорій осіб протягом двох років з моменту прийняття до громадянства України щодо складання іспитів з основ Конституції, історії України та на рівень володіння державною мовою і подання документів про складання таких іспитів;

 встановлюється, що невиконання зобов'язання про складання іспитів з основ Конституції, історії України, на рівень володіння державною мовою вказаними категоріями осіб є підставою для втрати громадянства України;

 уточнюються умови для прийняття до громадянства України дітей, а також осіб, визнаних судом недієздатними, осіб з інвалідністю, пов'язаною з порушеннями зору, слуху, мовлення, осіб, які мають психічні розлади.

Більше аграріїв зможуть подати заявки на бронювання працівників

Мінагрополітики розширило Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (Критерії).

Зокрема, наказом Мінагрополітики розширено Критерії щодо площі оброблювальних угідь (не менше 500 га замість 1000 га) та середньої кількості застрахованих осіб-працівників (не менше 20 осіб замість 50).

Також доповнено новими кодами класифікації види економічної діяльності (КВЕД), а саме:

 21.20 Виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів (щодо ветеринарних препаратів);

 46.14 Діяльність посередників у торгівлі машинами, промисловим устаткованням, суднами та літаками;

 28.93 Виробництво машин і устатковання для виготовлення харчових продуктів і напоїв, перероблення тютюну.

Довідково: наказом Мінагрополітики від 21.02.2023 № 223 затверджено Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (із змінами).

Щоб отримати статус критично важливого підприємства у галузі сільського господарства, необхідно відповідати трьом і більше критеріям, затвердженим постановою Кабінету Міністрів № 76.

Мінагрополітики повідомило, що після отримання статусу критично важливого підприємства, установи чи організації подається заявка на бронювання військовозобов'язаних працівників, як зазначено в розділі «Куди подавати заявку на бронювання».

Витяг про несудимість можна отримати в Дії

Українці можуть отримати витяг про несудимість у кілька кліків у Дії.

Нова послуга доступна в застосунку Дія для всіх користувачів, які досягли 14 років, повідомило Міністерство цифрової трансформації.

«Команда Мінцифри продовжує цифровізувати найпопулярніші держпослуги. Витяг про несудимість - один із найзатребуваніших документів у країні. Щорічно його отримують близько 1 млн українців. Тепер документ можна одержати в Дії. Ми автоматизували процес підготовки витягу та зробили його максимально зрозумілим і швидким, щоб українці могли користуватися зручною онлайн-послугою», - зазначив Віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Витяг про несудимість потрібен у багатьох життєвих ситуаціях: зокрема, щоб влаштуватися на роботу, усиновити дитину, взяти участь у тендері чи стати на облік у ТЦК і СП.

Тепер витяг можна отримати швидко та зручно в застосунку Дія. Якщо інформація про вас є в центральній базі даних та не потребує додаткової перевірки, дані підтягнуться з реєстрів і витяг сформується автоматично.

Щоб отримати витяг про несудимість у Дії, потрібно:

 у застосунку перейти в розділ Послуги;

 вибрати Довідки та витяги - Витяг про відсутність судимості;

 вибрати тип та мету запиту;

 заповнити дані про себе;

надіслати запит.

Президент підписав Закон про заборону пропаганди російської імперської політики

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» (законопроєкт №7253). Про це повідомила пресслужба ВР у Facebook.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики роз'яснив основні положення:

Відповідно до закону російська імперська політика визнається злочинною та засуджується, пропаганда цієї політики та її символіки забороняється.

 Закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за пів року звільнити публічний простір від символів русского міра: демонтувати пам'ятники й пам'ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об'єкти.

Будуть перейменовані й населені пункти, назви яких пропагують російську імперську політику, її діячів чи пропагандистів.

В Україні більше не буде назв і зображень, присвячених суворовим і кутузовим, пушкіним і булгаковим, російським містам і завоюванням. Цінні пам'ятки будуть перенесені до музеїв.

Так само будуть перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська).

Після набуття законом чинності юридичні особи матимуть місяць, щоб вилучити символи російської імперської політики зі своїх назв, документів та символіки. Протягом трьох місяців російські символи мають щезнути і з товарних знаків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора